Вижте някои интересни здания, които издигат архитектурата на по-високо ниво

Архитектурните творения ни заобикалят отвсякъде. Специалните сгради се превръщат в забележителности. Живеещият в Берлин архитект Давид Басулто е основател на „АрхДейли“ - най-успешната платформа за архитектура в света. Наскоро публикуваният от нея наръчник за архитектура на „АрхДейли“ обобщава критериите, на които трябва да отговаря добрата работа в тази сфера.

Архитектурата трябва да е приобщаваща за всички, а не просто да гали егото на строителя. Според Басулто сградите трябва да са устойчиви, красиви, да издържат на хаотичния свят, в който живеем.

Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” показва някои примери за впечатляващи сгради по света.

Нестандартно дуо архитекти дава нов живот на стари сгради (ВИДЕО)

Галерия „Джеймс Саймън“ на музейния остров в Берлин е проектирана от британския архитек Дейвид Чипърфийлд. От 2019 г. тя дава на съществуващите музеи общ вход. Сградата на галерията зачита различните архитектурни стилове на околните сгради, построени преди повече от 100 години.

Необичайната фасада на Къща 6 в Берлин отразява спецификите на околностите. Изпълнителният архитект Хуан Лукас Янг показва особеностите на тази къща. Балконите са и вход към апартаментите, така че е достатъчно малкото стълбище вътре. Фронтовете на прозорците могат да се отварят напълно, като така разпределението остава изключително гъвкаво.

Многоетажният паркинг в датската столица Копенхаген не служи само за автомобили. На покрива му има достъпна за всекиго детска площадка и място за отдих.

Рехабилитационната клиника за онкоболни също е добър пример за това, че добрата архитектура е и съобразителна. Благодарение на интелигентното използване на материали и специален структурен дизайн, сградата излежда като дърво. Хората в нея остават с усещането, че са в гора или пък в градина.

Интересните сгради не винаги трябва да се строят от нулата. Такъв пример е хотел в Гърция, който се е „нанесъл” в бивше съоръжение за доставка на вино.

Друга интересна сграда е новата национална галерия в Берлин. Там архитектурната икона на Лудвиг Мис ван дер Рое от 60-те години е леко модернизирана.

Нестандартно хрумване е и подводен ресторант в Норвегия.

Видеото е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.