Фасадата на шоурума им е покрита с 900 пластмасови стола

Архитектите днес се изправят пред множество предизвикателства, когато искат да построят нови сгради. Има липса на суровини, а пространството в градовете е ограничено. Понякога е по-лесно и по-устойчиво да се преустроят съществуващи сгради. Точно това прави едно дуо архитекти от Чехия. Те дават на нормални предмети изцяло нова роля.

Хибик и Крищов вярват, че без минало няма бъдеще и една сграда трябва да се съхрани колкото може повече във времето. През 2012 г. те основават своя архитектурна кантора със седалище в чешкия град Бърно, на 200 км. югоизточно от Прага. Там е и сградата, която някога била автокъща, а днес служи за шоурум на чешката мебелна компания. Фасадата ѝ е покрита с 900 пластмасови стола. Сградата е не само рентабилна и енергийно ефективна, но и символ на компанията. Различните ѝ продукти са изложени в три обособени зони. Ондрей Хибик казва, че би било лудост да се събори толкова млада сграда и затова с този подход спасяват имота и всички строителни материали.

Сграда „втора употреба”: Къде се намира интересната екопостройка (ВИДЕО)

С екип от повече от 50 души, дуото реализира своите проекти главно в Европа. Това включва и нови сгради като винарната в южния чешки град Зноймо.

В момента Хибик и Крищов работят върху кулата Острава. Това е най-високата сграда в Чехия, с планирани 235 метра, която трябва да бъде завършена през 2027 г.

Ремоделирането на стари сгради обаче остава една от страстите и на двамата архитекти. Те реновират и автогарата в Бърно, която мнозина свързват със социалистическото минало на страната. За редизайна архитектите разполагат с общо 5 милиона евро.

Още за дейността на Хибик и Крищов гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.