Според Панчев в проектобюджета няма дългосрочна цел извън счетоводно достигане на 3% дефицит

„Изключително зле конструиран бюджет. Харчим повече, отколкото имаме. Има реален риск за енергийната система под формата на източване на дивидент от БЕХ”. Това е мнението на икономиста Михаил Кръстев за предложения от финансовия министър Асен Василев проект на бюджет за 2023 г.

Бюджет 2023: По-високо майчинство за втората година и замразена минимална заплата

„Залагаме нереалистичен бюджет, който няма да се изпълни. Нито едно от социалните плащания, които го товарят, няма намерение да отпадне. Извън източването на държавните предприятия не се залагат никакви механизми за компенсиране на тази дупка”, обясни Кръстев в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Бюджетът е разочароващ, не със забележки, а с огромни пропуски, които да се отстранят между първо и второ четене”, обобщи мнението си за проектобюджета Кръстев. Според него причина за инфлацията са корпоративните печалби.

Борисов: Имаме забележки към бюджета, но сега няма да го критикувам

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че в проектобюджета няма дългосрочна цел извън счетоводно достигане на 3% дефицит. „Други цели с този бюджет не се и търсят. Единствената причина е изпълнението на критериите за еврозоната”, каза Панчев и допълни, че и от ЕЦБ не препоръчват разплащане едновременно в две валути – лев и евро, каквито преговори текат по думите на финансовия министър.

Преди еврозоната: Възможно ли е да се разплащаме и в лев, и в евро

Икономистът Румен Гълъбинов каза, че България има фиксиран курс към еврото и не би било проблем да се оперира и с двете валути и преди присъединяването ни към еврозоната. „Не е самоцел заложеният 3% дефицит като съотношение към БВП. За да се изпълни това условие, има други предусловия, сред които е и ръст на бюджетните приходи. До края на годината и при нас ще се реализира този „охлаждащ ефект”, каза Гълъбинов.

„Дори МВФ обръща внимание на „алчностфлацията”. Тежестта пада върху големите търговци, които увеличават цените инерционно, без да могат да се аргументират с икономически и финансови показатели”, каза още Гълъбинов. Според него инфлацията би трябвало да намалее до края на годината.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.