Това въоръжение се оказа обект на критика от страна на правозащитни организации

Съединените щати се подготвят да обявят нов пакет военна помощ за Украйна. Този път в него са включени и касетъчни боеприпаси - въоръжение, което се оказа обект на критика от страна на правозащитни организации.

Подобрените конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, наричани още DPICM, са контейнери, които носят в себе си десетки по-малки вътрешни бомби. Запасите, с които Съединените щати разполагат, са извадени от употреба от 2016 г. Според сайта на американската армия eArmor касетъчните боеприпаси, които Вашингтон ще даде на Киев, носят по 88 вътрешни бомби. Всяка от тях има смъртоносен обсег от около 10 квадратни метра. Така един контейнер може да покрие площ до 30 декара. Те могат да се използват за възпиране или обезвреждане на бронирани превозни средства.

„Идеята е добра, защото те няма да донесат драстична промяна, но ще окажат сериозно влияние. Ще направят артилерията много по-ефективна на терен. Това, което Русия прави, е да ги използва върху цивилни. Това е различно. Тези ще бъдат за военни цели, за руски войски. Ще спасят и живота на украинските екипи”, смята Майк Лайнс, който е пенсиониран майор от армията на САЩ.

Притесненията - първо, касетъчни боеприпаси, които не избухнат, могат да „минират” района, където се използват. И второ - подобни оръжия са забранени в някои страни от НАТО. „Те ще използват тези боеприпаси на собствена територия, така ще знаят къде точно са паднали. Това е риск, който украинското правителство и армията са готови да приемат”, посочи Лайнс.

Според български експерти решението на Съединените щати е обосновано. „В една подобна война, когато се защитава една нападната държава от един агресор, всичко, с изключение на предоставянето на ядрени оръжия, е допустимо”, категоричен е бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

През януари говорителят на руската Дума предупреди, че изпращането на по-мощни оръжия на Украйна може да доведе до още по-сериозна ескалация.

„Ясно е, че колкото повече и по-сериозно оръжие давате, това се възприема като по-враждебно поведение”, уточни бившият  председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

„Подобни заплахи - кого ще гледаме за агресор от устата на един агресор, на мен не ми звучат сериозно”, добави Свинаров.

Двамата коментираха и решението за изпращане на българска военна помощ.

„Предоставянето на въоръжение на боеприпаси и на други ресурси не трябва да е за сметка на боеспособността на Българската армия и тази боеспособност не бива да се разглежда само в някаква хипотетична ситуация, в която ние воюваме с Русия”, е мнението на проф. Маринов.

„Според мен военно-техническата и политическата преценка водят до там, че тези оръжия могат да бъдат изпратени, без да се намали отбранителната ни способност”, уточни Свинаров.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook