В града се карат хиляди мотори от марката

Сантяго де Куба, в източната част на Куба, се приема за столица на мотоциклетите MZ от бившата ГДР. В града се карат над 10 000 MZ - повече от половината от всички регистрирани мотоциклети в него.

Защо Албания е вманиачена по Mercedes (ВИДЕО)

Само в Сантяго де Куба се дава таксиметров лиценз за мотоциклети. Сантяго е вторият по-големина град на острова, с около половин милион жители. Няколко хиляди от тях са били гастарбайтери в ГДР през 80-те и са върнали своя MZ обратно на острова.

Тук-туките - един от символите на Тайланд (ВИДЕО)

Около 30 000 кубинци са били в ГДР за обучение, следване или работа. Мнозина са се възползвали от предложението и върнали машините си на острова. И почти всички MZ са в движение и днес. Ето защо Куба има най-голям брой от тази марка мотоциклети в света.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 13.30 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.