ПП-ДБ предложиха да се прекрати концесията, ГЕРБ-СДС отговориха, че идеята е обща

Управляващите решиха да предложат прекратяване на концесията на пристанище „Росенец”, сключена с „Лукойл-Нефтохим”. Основание за това според ПП-ДБ е решение на служебното правителство за удължаване на концесията с 24 години, без мотиви. Темата доведе до задочен спор с ГЕРБ-СДС и ДПС чия е била идеята за решението.

Сблъсък между партиите във властта - Кирил Петков обяви законопроект за отнемане концесията на „Лукойл-Нефтохим” от пристанище „Росенец”, а действията му предизвикаха изненада у лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Нашето предложение ще прекрати концесията, която беше увеличена от служебното правителство с 24 години, без мотиви. Вярваме, че контролът върху това пристанище е ключов за българската държава”, заяви Кирил Петков.

Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

„Колегите трябва да поработят малко върху некоалиционната култура. Такива важни решения показват културата на една некоалиция да взима важни решения в полза на държавата”, коментира Бойко Борисов.

Оказа се, че е имало обща среща, на която присъствали и от ДПС. Делян Пеевски припомни, че отнемането на концесията от нефтения гигант е идея на ДПС и ГЕРБ.

„ДБ веднага подкрепиха, от ПП умуваха и казаха, че после ще подкрепят. Днес с изненада наблюдавам, че е тяхна инициатива. Това не е така. За да се приключи безконтролният внос и износ от държавата. Реално, чрез „Лукойл”, се финансира войната. За нас това трябва да спре”, каза Пеевски.

Въпреки споровете, общият законопроект вече беше приет от някои комисии в Народното събрание.

„Да видим как ще реагират собствениците на „Лукойл” - банка ING, която е част от семейния клан на Ротшилд. Оп, казах Ротшилд. Според мен Кирил Петков е антисeмит”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Нашата принципна позиция от години - обектите, които са стратегически за национална сигурност, трябва да се управляват от държавата”, е мнението на лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Те сега си мерят кой внася по-голямо предложение. Пък нали били некоалиция. Как трябвало да си спазят някакво приличие. Да се оправят”, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

ГЕРБ ще подкрепи предложението за концесията на „Росенец”

Извън тази тема, ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха, че са финализирали детайлите по управленска програма.

„Следващата седмица ще подпишем и споразумение така, както Христо Иванов иска - именно за този механизъм, включително и как ще се обявяват подобни решения”, обясни Борисов.

„Остана да приемем рамка, която да описва процедурите как ще се извършва съгласуване, както по отношение текстовете, така и по отношение на назначенията в регулаторите”, добави Христо Иванов.

И се постави въпросът - ДПС ще има ли участие в управлението.

„ДПС няма да участва в нито един от тези механизми”, подчерта Иванов.

„Единственото, в което ще се включим, е там, където има мнозинство от 160 народни представители за избор на регулатори, както е ВСС. Ние не участваме в това управление”, заяви Пеевски. 

Радев: Предложението за „Росенец" - кризисен пиар или корпоративни апетити

Коментар за „Росенец” направи и Румен Радев, след като името на служебното правителство, назначено от него, беше споменато по въпроса с удължаването на концесията.

Държавният глава припомни, че концесията е дадена по време на управлението на Борисов. Той заподозря в предложението корпоративни интереси или кризисен пиар. И призова да бъде направен анализ как това ще се отрази на цените на горивата у нас.

Държавният глава отговори на критиките на партиите от управляващото мнозинство и върна топката в тяхното поле.

„Нека да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса „Кой даде на концесия пристанището?” - Правителството на Бойко Борисов. Служебното правителство не е удължавало концесии. Тя ще е в сила 24 години. Служебното правителство не я прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Не искам да слизам на това ниво на говорене с епитетите, които те употребяват. Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия политически облик като борец срещу мафията, наречена от него „Борисов", и срещу задкулисието, наречено от него „Пеевски". В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува. Иванов подарява управлението на ГЕРБ-СДС и ДПС", каза държавният глава. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.