Това заяви бившият служебен министър на транспорта

„Стана национален спорт да се изричат неистини и лъжи. Концесията е сключена през 2011 г. от Бойко Борисов за срок от 35 г.” Това заяви бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев по повод концесията на пристанище "Росенец". Той беше категоричен, че служебният кабинет не е удължавал концесионния договор.

Нов сблъсък между партиите заради пристанище „Росенец” (ОБЗОР)

Припомняме, че по-рано през деня съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков предложи държавата да си върне концесията на пристанище „Росенец”. Коментар по темата направи и Румен Радев, след като служебното правителство, назначено от него, беше споменато по въпроса с удължаването на концесията. Държавният глава припомни, че концесията е дадена по време на управлението на Бойко Борисов. Президентът заподозря в предложението корпоративни интереси или кризисен пиар и призова да бъде направен анализ как това ще се отрази на цените на горивата у нас.

„Към момента държавата притежава само кейовата стена на пристанище „Росенец” и акваторията. Целият тил на пристанището е собственост на „Лукойл”. Ако държавата прекрати тази концесия, тя не може да оперира това пристанище и то ще трябва да прекрати своята дейност. Ако това се случи, „Лукойл” няма да може да работи и ще предизвика може би поредната криза в сферата на горивата, което ще повлияе зле на икономиката”, уточни ексминистърът. Той призова за задълбочен анализ, преди да бъде взето решение по казуса.

Радев: Предложението за „Росенец" - кризисен пиар или корпоративни апетити

Служебното правителство направи всичко възможно и принуди „Лукойл“ да премести цялата своя икономическа дейност в България, което даде възможност на държавата да си събере данъците, посочи още служебният министър на транспорта. По думите му само в рамките на пет месеца в държавния бюджет само от „Лукойл“ са постъпили 180 млн. лева, което е два пъти повече от всички данъци, събрани в държавата за последните 15 години. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.