„По-лошо от държавния монопол са частните монополи”, цитира той поговорка

„Развалянето на концесията за пристанище „Росенец” стана възможно след налагането от ЕС на санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Като част от тези санкции ЕС разреши държави-членки да прекратят концесии, които са в техните страни. Това е уникален случай за България да прекрати една порочна и неизгодна концесия”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Димитър Найденов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той бе в лодката заедно със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, с която през юли 2020 г. се опитаха да достигнат по вода до пристанище "Росенец", но бяха спрени от охранители на НСО. По време на акцията бе хвърлен и националния трибагреник.

Алексиев за "Росенец": Служебният кабинет не е удължавал концесионния договор

Концесията за това съоръжение е сключена през 2011 г. с 35-годишен срок, уточни депутатът. „Благодарение на наложените санкции става възможно да прекратим концесията без заплащане на неустойки и да върнем контрола на държавата върху единственото нефтено пристанище в страната, което е и обект на националната сигурност”, поясни Найденов.

Нов сблъсък между партиите заради пристанище „Росенец” (ОБЗОР)

Той обясни, че обичайната практика в другите страни при подобни концесии е да има ограда, с която държавата да контролира какво влиза и какво излиза на това пристанище. В този случай няма подобна възможност и държавата, ако иска да провери своята собственост, трябва да мине през частен терен. „Самата концесия е сключена доста порочно. В развитите държави не се отдава цяло пристанище на концесия, отдават се отделни дейности”, заяви Найденов.

„По-лошо от държавния монопол са частните монополи”, цитира той известна поговорка.

Според Найденов: „който оперира пристанището, той не е доставчик на суровини. Той посреща и обработва корабите, които влизат и контролира доставките, каквито отговорности имат НАП, Гранична полиция, Агенция „Митници”.

Двама уволнени от НСО и четирима наказани след случая „Росенец”

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.