Градът се смята за един от най-зелените в света

Датската столица Копенхаген привлича милиони туристи всяка година. Градът е известен не само с многобройните си забележителности, но и с пионерската си роля в устойчивостта. А тя, оказва се, може да бъде забавна.
 
Преди години Копенхаген започна да се преоткрива по отношение на енергийните доставки, транспорта и климата. Така градът се превърна в модел за подражание за градска устойчивост и се смята за един от най-зелените градове в света.
 
Проектът „Остерволд” – зелен град от бъдещето (ВИДЕО)

Най-екологичният начин за разглеждане на Копенхаген е с велосипед. Колоезденето е в центъра на транспортната концепция от 60-те години на миналия век. Счита се за безопасно и полезно за здравето. Днес почти всеки втори човек кара колелото си до университет, работа, училище или място за пазаруване. След Амстердам, Копенхаген е един от най-подходящите за велосипедисти градове в света. Заради добрата инфраструктура колоезденето е забавно.
 
С чиста съвест може да използвате и градския транспорт. Планът е всички автобуси, фериботи, метро и влакове да са захранвани със зелена енергия до края на 2025 г.
 
Вижте единствената тропическа гора в Европа (ВИДЕО)

Туристите обичат да правят и обиколки с лодки в Копенхаген. Придвижването по вода може да стане и със зелени каяци. Ползването им е безплатно, ако в хода на плаването си помогнете със събирането на боклука във водите на каналите в града.
 
Енергийно ефективната архитектура в Копенхаген също вече е реалност. Градските жилищни зони не се планират без зелени зони за отдих.
 
 Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.