"Голям проблем за екосистемата в района е големият туристопоток", коментира климатологът

Замърсяването на Рилските езера е проблем, към който трябва да се подходи гъвкаво. "Заблатяването на Рилските езера е сложен процес. Но тяхното състояние през последните години се дължи най-вече на повишаването на температурите. Когато те се повишат се увеличава и вегетационния сезон на растителността – включително и на тази в планината. Сега тя има повече време да се развие, включително и в езерата". Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News климатологът доцент Емил Гачев, коментирайки заблатяването на Рилските езера.

По думите му от известно време управата на парк „Рила” взима мерки като прави акции по почистване на езерата от растителност. „Към заблатяване са предразположени плитките части на езерата. Такива са Рибното езеро, което е плитко, в някоя места от Трилистника и Близнака – са склонни към обрастване. Факторите са основно два – повишената температура и по-плиткото езеро. Има и трети фактор – това е човешката дейност, посочи той.  И допълни: „Не съм особено убеден доколко механичното почистване на растителността има някакъв екологичен ефект. Ние се борим срещу процес, който е естествен и е трудно да бъде преодолян”.

Доц. Гачев за наводненията: Крайно време е да приемем речните корита за критична инфраструктура

Доцент Гачев коментира и къпането на туристи в Рилските езера, което е забранено. „Радвам се, че в последните години нашето общество като че ли узря. Екологичното ни самосъзнание стана по-силно. И затова, когато се случи подобно нещо – се вдига шум. Радвам се, че не сме безразлични към нашата природа, че тя трябва да бъде съхранена. Но не мисля, че един туризъм се е изкъпал там – не бива да се демонизира. Винаги е имало такива случаи. От това генерално езерото няма да се съсипе. Но не можем да позволим този прецедент за един, за да не стане това практика за всички. Тогава би се случила катастрофа. затова няма как подобни случаи да се толерират. За мен обаче по-големият проблем е този огромен туристопоток, който в определени периоди от годината е в планината”, категоричен е климатологът.

Той подчерта, че Рилските езера са нещо, което си заслужава да бъде видяно от всеки българин. „Те са един от нашите символи, що се отнася откъм природа. Едно грубо ограничаване на достъпа до тях няма да реши проблема с тяхното опазване. Трябва да се мисли гъвкаво в тази насока. Българинът е подобрил културата си на битови отпадъци. Общо взето в района е чисто. За мен лично един от основните проблеми в тази екосистема е проблемът с биологичните отпадъци – ходенето до тоалетната. Това трябва да бъде приоритет за развитието на тази зона горе”, подчерта доцент Гачев.

Климатологът коментира и горещините през последните седмици. „Юли по принцип е горещ месец. Не случайно по това време са и така наречените Горещници. Затоплящият се климат е климат на крайностите. Защото при по-топъл климат е повече енергията в атмосферата. И тя се изразява в засилване на всички процеси. От една страна на валежите, които могат да стана все по-интензивна, и сушите – които могат да станат по-остри”, обясни той промените във времето.

Целия разговор гледайте във видеото.