Вижте какво похапват германците, които са се отказали от месото в менюто си

Обичате ли да ядете месо, или сте един от милиардите вегани и вегетарианци по света? В Германия все повече хора се отказват от месото и пазарът на вегетарианска или дори веганска храна расте. През 2022 г. там е отчетена най-ниската консумация на месо от 1989 г. насам. Ето защо вече има кулинари, които приготвят специални колбаси, наподобяващи традиционните германски деликатеси, но без месо.

В Дрезден работи веганска месарница, Там има алтернативи, които би трябвало да направят месото излишно. Но в онлайн пространството за въпросното място валят не само хвалебствия, но и закани и обиди.

СПЕЦИАЛИТЕТ ЗА ЧРЕВОУГОДНИЦИ: Сланината, която зрее в мраморни саркофази (ВИДЕО)

Собственикът Нилс Щайгер и неговите партньори не искат да забраняват на никого да яде месо. Просто дават идеи за това как може да се живее и без него. Даниел Квис, кулинарният ръководител на компанията,иска преди всичко да прави добра храна. Казва, че имитирането вкуса на месото не е толкова трудно и се постига с помощта на подправки.

В Берлин също има веган месарница. Собствениците ѝ имат различен фокус от този на конкуренцията от Дрезден. Те не искат да имитират оригиналния вкус на месото и колбасите, а залагат на собствени вкусове и продукти. Чрез тях искат да достигнат не само до двата процента германци, които вече са вегани. А екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” направи импровизиран тест, чрез който провери доколко случайните минувачи ще разпознаят традиционние колбаси от месо, наредени в плато, наред с веганските. Резултатите от любопитния експеримент вижте във видеото.

То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.