Вкусното мезе се произвежда само в едно село в Италия

Много хора по света обичат сланина. Един от най-вкусните видове е мраморната. Тя доставя удоволствие на гастрономи от цял свят, но родината ѝ е Италия. Произвежда се само в едно село на Ботуша – Колоната. Съхранява се месеци наред в мраморни корита, докато достигне зрялост.

Марино Джанарели е един от 12-те производители на изкусителното мезе. Някога то е бил единствената храна за работниците в кариерата.

УНИКАЛНИ РЕЦЕПТИ: Африканецът, който приготвя вкусна пица гурме в Италия (ВИДЕО)

„Сланината идва от месото на италиански прасета. Преди да се постави в саркофага, се нарязва и от нея се отстраняват остатъците от месо, за да може солта да попие по-добре”, разказва Марино.

След това специалитетът се реже на тънки ивици, за да се получи кремообразна мазнина. В нея може да се овкусяват супи и месни ястия.

Тайните на вкусното швейцарско сирене (ВИДЕО)

Преди да започне процесът на зреене, месарите обработват прясната шунка – в периода от октомври до април, когато температурите в планинското село а по-ниски. Сланината се поръсва с морска сол и се поставя в мраморните корита, без никакви консерванти. След това се подправя с розмарин, чесън, карамфил, индийско орехче, звездовиден анасон и черен пипер. После беконът остава да отлежава в мрамора поне шест месеца.

Още за вкусния италиански специалитет гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.