В МВР напусна шефът на осмо районно управление, на чиято територия се намира село Долни Лозен

Изпълняващият функциите на главен прокурор поиска оставката на шефа на районната прокуратура в София Невена Зартова, но засега не я получава. В МВР пък напусна шефът на осмо районно управление, на чиято територия се намира село Долни Лозен.

„Очевидни пропуски“ в работата на Софийската районна прокуратура, както и „Неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена“ – така изпълняващият длъжността главен прокурор определи грешките, довели до тежки последици по случая с убийството на 22-годишна жена през април 2022-а година. Затова в позиция до медиите той поиска оставката на районния прокурор на София Невена Зартова като ръководител на наблюдаващия прокурор по делото. Пред NOVA тя контрира – законът не й позволявал подобни действия спрямо служител на прокуратурата.

Шефката на Софийската районна прокуратура с първи коментар след исканата ѝ от Сарафов оставка

"Какво е законовото основание за исканата ми оставка – не зная, защото не съм имала разговор с и.д. главен прокурор г-н Сарафов преди публикацията за искането на моята оставка. Аз считам, че подобно мое нареждане би представлявало престъпление, а именно – упражняване на административно влияние от мен като административен ръководител върху наблюдаващия прокурор", заяви тя.

А в позицията си до медиите Сарафов уточнява – ако Зартова не подаде оставка доброволно, с въпроса ще трябва да се занимае прокурорската колегия на ВСС. Попитахме експерти кой би следвало да понесе отговорност в случая.

"За мен е трудно да разбера защо се иска оставката на административен ръководител, а не се чува въобще името на наблюдаващия прокурор", посочи Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър и адвокат.

"На наблюдаващия прокурор трябва да се търси отговорност, на разследващия полицай – той дисциплинарно е подчинен на началника на районното, тук правилно се иска отстраняване на началника на районното управление", смята адвокат Людмил Рангелов.

Юристите не одобриха емоционалните епитети в позицията на Борислав Сарафов, която аргументира поисканата от него оставка.

Двойното убийство край София - заради отказан заем (СНИМКИ)

"Обществото може да се възмущава винаги, що се отнася до длъжностните лица, които взимат становище, те би трябвало да бъдат аргументирани, а не да използват прилагателни – прилагателните се използват в художествената литература", каза още Емануил Йорданов.

Според Людмил Рангелов става дума за общи приказки за публиката, а те нямат стойност, която да доведе до по-добра организация или до по-добра работа.

Експертите са категорични и че този случай е пример за забавено правосъдие.

"Забавеното правосъдие специално в насилническите престъпления като тези – там това е фатално", посочи Рангелов.

"Сайтът на прокуратурата – ако той беше направен правилно и там можеше да се проследява работата по всяка прокурорска преписка, тогава отделни прокурори не биха си позволявали да проточват във времето един случай, който би могъл да бъде решен в кратки срокове", подчерта Йорданов.