Мъжът беше обвинен и за двойното убийство край Лозен

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов коментира работата по делото за убийство през 2022 г. Тогава жена била умъртвена, а за смъртта ѝ е обвинен Чавдар Бояджиев. Мъжът направи самопризнания.

Шефката на Софийската районна прокуратура с първи коментар след исканата ѝ от Сарафов оставка

„Брутална некомпетентност и немарливост, както но отношение на установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация. Ако първото убийство е разследвано адекватно и професионално, извършителят не би следвало да е на свобода, респективно нямаше да е в състояние да извърши следващите две убийства”, каза Сарафов.

Припомняме, че Бояджиев е сочен за извършител и на двойното убийство в землището на софийското село Лозен. Заради „немарлива работа” и. ф. главен прокурор поиска оставката на административния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Позиция дойде и от Софийския районен съд. От там напомнят, че за причиняване на смърт по непредпазливост, в каквото е бил обвинен тогава Бояджиев, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, а максималният срок на задържането е само два месеца. „Съдът е приел, че въпреки ранния етап на разследване, с оглед самопризнанието за причиняване на смърт по непредпазливост, събраните доказателства позволяват да се приеме, че съществува обосновано предположение за това, че е извършено престъпление и че обвиняемият е неговият вероятен извършител. С оглед повдигнатото обвинение за непредпазливо деяние, чистото съдебно минало и данните по делото, че обвиняемият е съдействал на разследването, съдът е приел, че не са налице основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и е преценил, че подходяща мярка за неотклонение е "подписка", която да се изпълнява на известния му адрес”, посочват от СРС. В определението си съдията е обърнал внимание на общественото мнение, както и на факта, че наказуемостта за престъплението е по-ниска от наказуемостта за престъпления, които в значително по-ниска степен засягат личната неприкосновеност на човека или въобще не са свързани с нейното накърняване - например наказанията за заплаха с убийство и за кражба са по-тежко наказуеми от причиняването на смърт по непредпазливост.