Целта – адекватно детско здравеопазване у нас

Майката на 15-годишната Даная, чиито дарени органи спасиха живота на няколко души, създаде фондация на името на дъщеря си. Целта – адекватно детско здравеопазване у нас. Фондация „Даная” се основава три месеца, след като момичето изпадна в мозъчна смърт. Родителите ѝ без колебание решиха да дарят органите на детето и така 4 души получиха шанс за пълноценен живот.

Битката за детска болница: Майката на Даная, чиито органи спасиха няколко души, с нова кауза

Ани Стоянова, която изпрати детето си с бели балони, обяви в социалните мрежи, че се връща с „Даная” – фондация, която ще се бори за живота на децата, за да няма друга Даная и да има адекватно детско здравеопазване. Зад фондацията застават няколко жени, които ще обединят усилия за промяна както в здравеопазването, така и в образованието у нас.

От три месеца 28-годишният Джуниет Садула от Момчилград живее с един от бъбреците на Даная. „Чувствам се много добре. Ако тази трансплантация не се беше случила, не знам още колко щях да чакам. Първоначално, когато чух, че съм получил бъбрека от Даная, не можах да се зарадвам. Защото тя си отиде. Много благодаря първо на нея, после и на семейството ѝ за хуманното решение”, каза Садула.

Момчето, което вижда с очите на Даная: Майка ѝ ми каза, че ме обича

Чувството на безпомощност, че не е успяла да спаси дъщеря си, и до днес преследва майката на Даная. Остават въпросите какво е можело да се направи. А отговорите все още се търсят. За да няма нито една Даная повече.

„Фондацията е в памет на Даная и заради Даная! И заради случилото се с нея смятам, че е време някой да поработи малко по-сериозно, защото имаме нужда от истинско детско здравеопазване и образование”, категорична е Стоянова.

Скоро фондацията ще стартира своя пилотен проект. „Който е голям за мащабите ни. Това ще бъде първият български център за деца, пациенти и техните родители в България, в подкрепа на тях. Ще може да предоставим различни видове помощ – социална, психологическа и юридическа. По този начин ще успеем да направим анализ, върху който да стъпим в по-нататъшните си действия”, обясни майката на Даная.

15-годишната Даная даде шанс за живот на двама души

Каузата на Ани светкавично привлякла съмишленици. Сред тях е д-р Женя Лазарова, с която се запознали след пост в социалните мрежи. „Ани беше коментирала, че ако имахме детска болница, Даная щеше да е още тук. Когато го прочетох нещо ме стисна за гърлото. От една малка кампания, идеята прерасна във фондация”, споделя д-р Лазарова.

Сред целите на фондацията е и промяна в образованието. „Има голямо припокриване в темите „образование” и „здравеопазване”. Аз съм невроучен и от години работя върху тестване и оптимизиране на образователни материали. За мен съвременното образование трябва да отразява съвременната наука и да подготвя децата за качествен живот в 21 век”, смята д-р Лазарова.

В ПАМЕТ НА ДАНАЯ: Бели и розови балони полетяха във въздуха днес по обед

„Заставаме зад детето и много ни се иска детето да е в центъра и на здравеопазването, и на образованието! Много ми се иска да генерираме обществена енергия и накрая да разберем, че ние сме повече и можем всичко и е важно да го направим. Заради нашите деца и държавата им го дължи”, подчерта Ани Стоянова.