Очакванията са тази година да бъдат събрани около 2 и половина милиона тона слънчоглед

България иска удължаване на забраната за внос от Украйна на слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев. Заявката идва на фона на недоволството от страна на преработвателите на слънчоглед, които се оплакват, че заводите за олио не работят на пълен капацитет, заради липсата на достатъчно суровина.

Заради спрения внос от Украйна: Производители на олио се опасяват от фалити

Последва среща на производители, преработватели и министъра на земеделието, за да обсъдят проблемите. След два часа разговори стана ясно, че решение на този етап няма. Но са категорични, че страната има достатъчно и слънчоглед и олио. Така разговорите бяха отложени за средата на септември, когато реколтата от тази година бъде прибрана. 

Преработвателите на слънчоглед настояват забраната за внос от Украйна да бъде отменена, защото това пречело на работата на заводите им.

"България има големи капацитети за преработка, необходими са милион, милион и половина внос. И тази забрана реално не ни позволява да внесем по-сериозни количества, за да натоварим нашите производствени мощности и не можем да произвеждаме конкурентна продукция", заяви Яни Янев, "Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти". 

На обратното мнение са производителите на суровината. "Към момента ние имаме 600 хиляди тона слънчоглед, по складовете. От началото на забраната около 600 хил тона български слънчоглед се е продал за тези три месеца", посочи Илия Проданов, председател на асоциацията на зърно производителите.

Министри от 5 държави обсъждат удължаване на забраната за внос на украинско зърно

Така разговорите не доведоха до резултат. Но пък стана ясно, че България иска забраната за внос от Украйна на някои от суровините да бъде удължена до нова година.

"Полша има интереси от меки плодове, България иска да няма залежало в складовете слънчогледово зърно. Затова ние искаме да се удължи забраната за внос на слънчоглед, на нерафинирано олио и за сухо мляко", каза Кирил Вътев, министър на земеделието. 

И докато споровете продължават, очакванията са тази година да бъдат събрани около 2 и половина милиона тона слънчоглед. Някои от производителите обаче казват, че добивът ще е лош.

"От този посев не може да се очаква повече от 50 - 60 кг на декар. При изкупна цена от 75 ст. -  математиката изобщо не се връзва", заяви Теньо Ганчев, производител на слънчоглед.

След събиране на реколтата в средата на септември ще има нова среща между министъра, производители и преработватели. Тогава ще стане ясно и дали забраната за внос на някои стоки ще бъде удължена от ЕК.

СПАД В ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ: Според експерти поевтиняването ще се задържи цяло лято