Бедствено положение е обявено в близо 60 населени места в САЩ

Ураганът „Идалия”, който връхлетя американския щат Флорида, се придвижва на север и към Джорджия. Властите обявиха бедствено положение в близо 60 населени места в югоизточната част на Съединените щати. Наводненията затвориха ключови пътни артерии.

Ураганът "Идалия" връхлетя Флорида, стотици полети бяха отменени (ВИДЕО)

Над половин милион души останаха без ток, след като електроподаването беше спряно от мерки за безопасност. Комуникациите в по-голямата част от щата Флорида също са прекъснати и по време на усилията по евакуиране на региона няколко души са били обявени за изчезнали. По време на пресконференция губернаторът на щата Рон Десантис съобщи, че 100-годишен дъб е паднал върху дома му. Никой от семейството му не е пострадал.

Ураганът от трета категория се оказа най-сериозният, който е сполетявал тази част на щата Флорида през последните 125 години. „Идалия” отне живота на трима души - двама от тях са шофьори, които са катастрофирали заради тежките метеорологични условия. Третият е загинал, след като върху него е паднало дърво. За щастие „Идалия” губи от своята мощ и се очаква преминаването ѝ през Джорджия, Южна и Северна Каролина, да причини далеч по-малко щети. 

На места придошлата вода може да достигне до пет метра дълбочина, предупреждават местните власти. 

"Не излизайте навън. Ако наоколо ви се струва спокойно, може би, сте в окото на бурята и тази ситуация може да се промени много, много бързо. Така че, където и да сте – снижете се и не приемайте нищо за даденост. Това е много, много мощна буря", каза губернаторът на щата. 

Евакуират Флорида заради урагана "Идалия"