Парламентарният звънец удари малко след 9 ч.

Започна новият политически сезон. Малко след 9 ч. удари звънецът за откриване на първото пленарно заседание след лятната ваканция на депутатите. Новото сега – народните представители ще работят в сградата на бившия Партиен дом, който се намира на метри от Президентството и Министерския съвет.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Традиционно, заседанието започна с изчитането на политически декларации. Партиите в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ говориха за направените компромиси, за да се създаде кабинетът „Денков - Габриел”. Според „Възраждане” страната е напът да влезе в голяма война с национална катастрофа. ДПС посочи, че държавата се разминава с активността на гражданите, а от БСП заявиха, че правителството е задвижвано от лични и партийни интереси и препиране. ИТН критикува преместването на Народното събрание в бившия Партиен дом.

ГЕРБ-СДС

„Преди три месеца с избора на редовно правителство беше направена първата крачка към преодоляването на тежката политическа криза, в която българското общество беше от пролетта на 2021 година. ГЕРБ-СДС подкрепи правителството на акад. Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие. Напомняме, че правителството се излъчи с втория мандат и е доминирано от предложени от втората политическа сила в парламента кадрови решения, въпреки резултатите от изборите, които излъчиха за победител ГЕРБ-СДС”. Това се казва в декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена от Десислава Атанасова от парламентарната трибуна.


Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ

„През последните три години България преживя втората си най-продължителна политическа криза от началото на демократичните промени. Тя буквално заплашваше да прерасне в упадък на институционалната на система и да компрометира самия демократичен процес. Това беше преодоляно с осъзнато общо усилие и така беше създаден кабинетът „Денков – Габриел”. Като принципно напрегнат компромис, чиято цел не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република въпреки различията между нас”, посочи  Атанас Атанасов.


Снимка: БГНЕС

„Възраждане”

„Досега, в нашата история, винаги България е излизала от големи войни с национална катастрофа. Винаги. Сега обаче, за съжаление, сме напът да влезем в голяма война с национална катастрофа, от която изходът вече ще бъде летален за българската държава”, категоричен е лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.


Снимка: БТА

ДПС

„От ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решаване на проблемите на хората. Факт е, че държавата се разминава с активността на гражданите. Перманентните протести са доказателство за това. Действията на държавата са постфактум. В такава ситуация съвсем естествено е логиката на политиката да се диктува от представата за справедливост на улицата. Това обстоятелство поставя под съмнение законността като основен принцип на правовата държава, а от друга страна улицата казва как да се налага справедливост. Така се разрушава доверието на гражданите в държавата и държавността”, изтъкна Мустафа Карадайъ.


Снимка: БГНЕС

БСП

„Преди три месеца след много преговори, трудни сглобки и задкулисие - се създаде правителство между ГЕРБ, ПП и ДБ с подкрепата на ДПС. С учудване видях днес признанието на Борисов, което потвърждава нашите думи от преди три месеца - този кабинет е правителство на задкулисието, на договорките, на дълбоката държава, на личните и партийни интереси. Днес господин Борисов пред залата призна, ПП -ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителство. Времето потвърди нашите думи. Изобщо не ви движи европейското бъдеще на България, интересите на народа. Движат ви единствено личните и партийните интереси, препирането и гарантирането оттук-нататък, че няма да се носи отговорност за това, което правихте през годините назад”, подчерта Корнелия Нинова. 


Снимка: БТА

ИТН

„Народното събрание започва работа не в сградата на Народното събрание, а в централата на Българската комунистическа партия. Никой в тази страна не нарича тази сграда Народното събрание. Всички я наричат Партийният дом. Защото тя е точно това – партийният дом на БКП. Но аз ви разбирам. Вие се върнахте у дома си. Тук, вие, бившите комунисти от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, както и вие ПП - ДБ – деца на бившите комунистически велможи на БКП. Както и вие БСП – идеологическите наследници на комунистите. Тук всички вие сте у дома си. Всички заедно спокойно може да върнете петолъчката на покрива на тази сграда, защото тя отново е пълна с комунисти”, каза Тошко Йорданов.


Снимка: БТА