Около 30 училища ще започнат годината в други сгради, заради текущи ремонти

Дни преди старта на новата учебна година - училищата готови да посрещнат учениците. Това обяви образователният министър Галин Цоков. Никъде в страната не се очаква да има недостиг на учители. Около 30 училища обаче ще започнат годината в други сгради, заради текущи ремонти. 

На 15-ти септември за първи път в час ще влязат около 57 хиляди първокласници. Възможно е техният брой да се увеличи, тъй като над 2000 екипа от експерти започват да обикалят страната и да влизат в домовете на учениците, които не са записани в училище - с цел те да се върнат в клас.
380 са частичните и основни ремонти в училищата в цялата страна.

Готова е „Дигиталната ученическа раница”

Около 30 от тях ще продължат и след първия звънец, като там ще се наложи реорганизация на учебната среда. И една важна промяна - всички учебници от 1 до 7 клас до 15 септември ще влязат в т.нар "дигитална раница". Целта е да се намали тежестта на класическите раниците.

До 15-ти септември столичното 129-то училище ще готово да посрещне първокласниците си в изцяло ремонтирани класни стаи. Учителите също ще са нови. Директорът успява да попълни всички липси, дошли след пенсионирането на старите кадри.

А близо 99% от безплатните учебници между 1-ви и 7-ми клас вече са доставени в училищата. Очаква се останалите да пристигнат до първи учебен ден.

"Всеки ученик от своя профил ще може да ползва учебниците, които са избрани от неговия учител, от неговото училище. Това е една добра новина, така че учениците и учителите могат да ползват учебното съдържание и в този електронен формат", заяви министър Галин Цоков.

МОН пуска национална платформа за е-уроци наесен

СНХ Мая Нешкова - начален учител

От следващата година изпитите на учениците ще се провеждат на нови дати. Националното външно оценяване за 4-ти клас ще е на 27-ми май по БЕЛ и ден по-късно по математика. Със седмица напред се изместват и изпитите на седмокласниците, които са вход за влизане в гимназия - така, според МОН, децата ще имат повече време за подготовка.

Десетокласниците ще проверят знанията си на 10-ти и 12-ти юни, а зрелостниците са на матури на 17-ти и 20-ти май.

За учители още текат конкурси - най-много и тази година се търсят педагози по математика, информатика и природни науки.

Седмокласниците ще имат повече време на матурите

"Малко университетите обучават студенти в природни направления. В тези специалности студентите са освободени от такси и в последните години колегите успяват да запълнят всички места и учители по химия... ще има в близките години", заяви Галин Цоков.

Есенната ваканция на учениците се изтегля с няколко дни по-рано и ще бъде от 28 октомври до 1 ноември вместо от 1 до 5 ноември, а причината са насрочените за 29 октомври избори за местна власт. А междусрочната и пролетната ваканция ще бъдат по-кратки от миналогодишните почивки.