Дигитализират им учебниците

Повече време на матурите ще имат седмокласниците. Промяната е за изпитите от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа, обявиха по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието (РУО) преди началото на новата учебна 2023/24 година, което бе открито от министъра на образованието и на науката Галин Цоков.

Излезе второто класиране за прием в гимназиите след 7 клас

В дискусиите участваха заместник-министрите д-р Емилия Лазарова, Мариета Георгиева, Наталия Митева и началникът на кабинета на министъра на Наталия Михалевска. За първи път в подобно съвещание участват и представители на ученическите организации за самоуправление.

Другата промяна е, че в изпита след 7-ми клас броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

До първия учебен ден ще бъдат дигитализирани хартиените учебници до 7 клас. Те ще са достъпни на платформата „Дигитална раница“.

МОН публикува задачите и отговорите от изпита по математика за 7 и 10 клас

Екипи ще обикалят домовете на децата, които след започване на учебната година не са отишли на училище. „Всеки ден извън класната стая може да бъде пагубен и да е причина детето трайно да изпадне от системата на образованието“, посочи министърът.

Заместник-министър Емилия Лазарова акцентира върху необходимостта от анализ на ниските резултати от НВО, както и от по-добра методическа подкрепа на учителите. „Необходимо е изработване на училищни политики за повишаване на резултатите, ефективна комуникация с родителите, мерки за намаляване на отсъствията, ориентиране към нови модели на работа в учебния час, предоставяне на общата и допълнителна подкрепа, особено за учениците от уязвими групи“, каза Емилия Лазарова. Според нея е необходимо да се обърне внимание и на квалификацията на учителите.

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се явяват на матура по математика