Тя е втората по големина у нас

След години на тотална разруха, на 4 септември беше открита реставрираната синагога във Видин. Тя е втората по големина у нас и вече е превърната в културен и туристически център.

Вместо дом за молитви, десетилетия наред видинската синагога се разпадаше. През годините дори била включително склад за дюшеци и килими.
“Емоцията ни е много голяма и сме изключително доволни. Това, което е било не може да се възстанови, но въпреки всички сме много доволни от това, което е станало”, каза Стрея Пунчева, секретар на „Шалом“.

Ново срутване в историческата крепост "Баба Вида"

След две години ремонт, синагогата е възстановена. Уникалността на сградата е запазена и вече е превърната в културен център „Жул Паскин“. На церемонията по откриването беше и негов родственик. Той разказа, че неговия дядо е бил домакин на синагогата.
„Тук дядо ми е бил габай като домакин, като секретар на синагогата. От 1930 до 1950 г. се е грижил за синагогата. Има изменение “, заяви Аврам.

Предвижда се в сградата да се провеждат различни културни събития.
„Така че се надявам нашите съграждани тепърва на това прекрасно място да видят най-хубавите изложби, да видят най-хубавите постановки и симфонични и други прекрасни концерти“, каза Цветан Ценков, кмет на Видин.

Стартира "Дунав Ултра": 150 колоездачи от 7 държави се готвят за участие

Жителите на Видин се надяват на повече туристи в региона след откриването на синагогата.
„Това ни радва очите, голяма придобивка за града и дай Боже още такива“, посочи Петра Тошева, жител на Видин.