„Правните норми - като норми на поведение, се разминават с тези, които касаят ежедневното общуване между хората”, подчерта доцент Неделчо Стойчев

Една причина не може да бъде изтъкната по отношение на злоупотребите най-вече с правилата за шофиране, т.е. с употребата наркотици или пак алкохол. Най-лесно е да се каже, че тъй като няма достатъчно превантивни мерки, не се осъществява контрол на пътя. Това е в основата на това нелегитимно поведение, взето от шофьорите. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News криминалният психолог доцент Неделчо Стойчев в отговор на въпроса защо толкова много хора пият и сядат зад волана?

По думите му шофирането на кола, както и всяка друга дейност на един човек, на една личност, е презентация на неговата същност. "И тъй като има през последните години, може би 30 или 40 години, или може би още от времето на социализма - едно много дебалансирано отношение на обществото, на неговите представители и на членовете на обществото към определени ценности, които са в основата на ежедневния морал на взаимоотношенията между хората. От там идват и проблемите, тъй като в крайна сметка, да си разрешиш да пиеш и да седнеш зад волана, не отчитайки това, че може да причиниш смърт, страдание или каквото и да било - най-малкото не спазваш закона. Не спазваш и не писаните правила. Обаче не ти пука. Това е въпросът", посочи той. 

"Проблемът на първо място е в самите хора. Те няма как да се променят, тъй като хората, основните им личностни характеристики, базисните им личностни характеристики или така нареченото ядро на личността, след като се формира, остава консистентно и непроменливо въс времето. По същия начин и с престъпниците. Те не могат да бъдат променени. Особено тежките рецидивисти. Трябва да се направи така, че да има някаква система от награди и наказания, която да е устойчива, която да се мултиплицира във времето, а не през месец, през два или през година да се променят изискванията. Тези награди и наказания ще формират определен тип поведение. Това е бихевиористкия подход, който е фундаментален механизъм за формиране на определени поведения. Това поведение, което харесваш, го награждаваш, а това, което не одобряваш, го наказваш", подчерта криминалният психолог. 

На въпрос трябва ли депутатите да променят законите и да бъде обявено за умишлено престъпление, умишлено причиняване на смърт, всяко сядане зад волана при определени промили и алкохол Стойчев бе категоричен: "Много е важен личният пример, когато става дума за спазването на закона и за морала в едно общество. Когато най-висшите представители на нацията, депутати, министри, администратори на висши позиции не изпълняват този свой ангажимент към обществото, да дават пример как се спазва законът, това е другият елемент, при който се получава тази симбиоза между липсата на вътрешни задръжки у водачите - и примерът, който им дават. В крайна сметка голямото разминаване, което е важно за правото, от гледна точка на психологията, е свързано с това, че правните норми като норми на поведение се разминават с нормите, които касаят ежедневното общуване между хората. Тоест справедливостта липсва в законовата норма". 

И допълни: "Промяната в закона няма как да промени поведението на хората". 

Целия разговор гледайте във видеото.