Цели квартали на град Дерна са отнесени от стихията

Загиналите при опустошителните наводнения в източния либийски град Дерна вече са 5300, съобщи официален представител на едно от съперничещите си либийски правителства.
Спасителите все още издирват телата на загиналите в наводненията, а по данни на Червения кръст и Червения полумесец около 10 000 души са в неизвестност.

„Бедствие с епични размери”: 10 000 изчезнали след наводненията в Либия (ВИДЕО)

Дерна е градът, който пострада най-тежко от наводненията, предизвикани от мощната буря "Даниел". Стихията предизвика срутване на стените на два язовира.

"Има райони, в които хората получиха инструкции да се евакуират, но някои не реагираха, а приеха нещата леко. В 21:00 ч. бяхме изненадани, че бурята се е усилила. Тогава чухме, че язовирната стена се е скъсала и водата е заляла района. Хората бяха заспали и никой не беше подготвен. Моята къща е в непосредствена близост до долината… Досега сме загубили 30 души роднини от моето семейство. Не сме намерили никого", заяви Мустафа Салем, жител на Дерна.

Повече от 34 хиляди души са изгубили домовете си. Властите в страната заявиха, че положението е „плашещо”, тъй като морето постоянно изхвърля тела на загинали. Болниците в Дерна, където ситуацията е най-тежка, нямат капацитет, за да се справят с пострадалите. Стотици пациенти трябва да бъдат прехвърлени в лечебни заведения в други градове. Повечето мостове и основни пътища обаче са разрушени и придвижването по тях е невъзможно.

27 жертви и над 100 ранени при сблъсъци в Либия (ВИДЕО)