Вижте кадри от дрон

Хиляди хора са загинали, след като мощната средиземноморска буря „Даниел” предизвика опустошителни наводнения в Либия. Само в източния пристанищен град Дерна жертвите са най-малко хиляда, а други 10 000 са в неизвестност.

Бедствието е с епични размери, а ситуацията е катастрофална, обявиха хуманитарни организации. Бурята „Даниел” е предизвикала огромни наводнения в северно-африканската държава. Освен огромния брой жертви и безследно изчезнали, хиляди хора в крайбрежните градове Дерна и Бенгази са без дом.

Хиляди жертви на бурята „Даниел” в Либия (ВИДЕО)

По-голяма част от Дерна, който имаше 120 000 жители, е под вода, след като два язовира са скъсали стените си, а два моста са се срутили. Според местните власти 25% от града са унищожени напълно. Наводнението е нанесло огромни щети и на други крайбрежни райони в Либия, включително в Бенгази и Сус.

Преобърнати автомобили, наводнени и разрушени пътища. Такава е гледката в крайбрежните райони източно от град Бенгази под контрола на така наречената Либийска национална армия.

„Генералното командване следи отблизо спасителните операции, както и издирването на оцелелите. По време на тези операции успяхме да спасим хора, блокирани от наводненията в различни райони”, каза военният командир Халифа Хафтар.

Видео: Ройтерс

Размерът на разрушенията говори красноречиво за мащабите на стихията, която донесе средиземноморската буря „Даниел”. Най-големи са разрушенията в Дерна, където водата е отнесла цели квартали и е прекъснала достъпа до града.

„Последните данни за броя на загиналите, както съобщи министър-председателят, надхвърлят 2000 души само в град Дерна. Нека почиват в мир! В Дeрна има и хиляди изчезнали хора - около 5000 до 6000, като броят им може да нарасне значително”, посочи говорителят на властите на Източна Либия Ахмед Мисмари.

Наводненията в Либия отнеха живота на 150 души (ВИДЕО)

Видеоклипове на жители на града показват големите разрушения. Реката, която се спуска от планинския район през центъра на града, е помела всичко по пътя си. Частично сринати са многоетажни жилищни сгради, които се намират далеч от реката. В страната вече пристигна хуманитарна помощ от Турция, Италия и Иран.

„Първоначалните цифри, които получаваме от либийския Червен кръст, са за около 10 000 изчезнали. Това трябва да бъде потвърдено, но аз смятам, че е близо до истината”, обясни ръководителят на делегацията на Червения кръст в Либия Тамер Рамадан.

От 2011 г., когато бунт свали Муамар Кадафи, Либия е разкъсвана от непрекъснати конфликти, а десетки милиции създадоха враждуващи съюзи. В момента страната остава разделена между две враждуващи правителства – едното, международно признато, в Триполи - на запад, и друго - на изток, подкрепяно от Халифа Хафтар, командир на самопровъзгласилата се Либийска национална армия.