Други няколко хиляди са в неизвестност

Хиляди хора са загинали, след като мощната средиземноморска буря „Даниел” предизвика опустошителни наводнения в Либия. Други хиляди са в неизвестност. Турция изпраща днес в пострадалите райони три самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ.

Нов проливен дъжд и силен вятър удариха части от Испания (ВИДЕО)

Преобърнати автомобили, наводнени и разрушени пътища. Такава е гледката в крайбрежните райони източно от град Бенгази, под контрола на така наречената Либийска национална армия. Мащабите на разрушенията говорят красноречиво за мащабите на стихията, която донесе средиземноморската буря "Даниел".

Най-големи са разрушенията в Дерна, където водата е отнесла цели квартали. По данни на здравните власти до късно в понеделник броят на смъртните случаи, причинени от наводненията през уикенда, беше около 60. Това число обаче не включваше жертвите в Дерна, достъпът до който беше прекъснат. Според местните власти, хиляди са отнесени от придошлите води.

Наводненията в Либия отнеха живота на 150 души (ВИДЕО)

„Последните данни за броя на загиналите, както съобщи министър-председателят, надхвърлят 2000 души само в град Дерна, нека почиват в мир. В Дeрна има и хиляди изчезнали хора - около 5000 до 6000 изчезнали, като броят им може да нарасне значително”, каза Ахмед Мисмари, говорител на властите на Източна Либия.

Видеоклипове на жители на града показват големите разрушения. Реката, която се спуска от планинския район през центъра на града е помела всичко по пътя си. Частично сринати и са многоетажни жилищни сгради, които се намират далеч от реката.

От 2011 г., когато бунт свали Муамар Кадафи Либия е разкъсвана от непрекъснати конфликти, а десетки милиции създадоха враждуващи съюзи. В момента страната остава разделена между две враждуващи правителства – едното, международно признато, в Триполи на запад и друго на изток, подкрепяно от Халифа Хафтар, командир на самопровъзгласилата се Либийска национална армия.