Темата доведе до сериозен скандал в пленарна зала

Парламентът отмени забраната за внос на украинско зърно. Решението беше взето след остри спорове и скандали в пленарната зала. Стигна се до там, че опозицията поиска оставката на министъра на земеделието, а той напусна залата.

В отговор на решението земеделците у нас обявиха, че започват безсрочни протести в цялата страна.

Темата за зърното от Украйна доведе до сериозен скандал в пленарна зала. Опозицията извика министъра на земеделието, за да обясни каква е причината да смени мнението си по казуса.

Парламентът реши: Отпада забраната за внос на зърно от Украйна

„От вчера до днес нещо се случва, че сте съгласен”, заяви Георги Свиленски, БСП.

„Основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Предвид обаче това, че Украйна е във война и целият Европейски съюз подкрепя Украйна, България също полага всички усилия”, каза земеделският министър Кирил Вътев.
 

Според министъра има анализ, който показвал, че секторът няма да пострада. Той обеща да засилят проверките на стоките, идващи от Украйна.

„Ще правим проверки за радиоактивност и тежки метали. Ако има такива съмнения, трябва ли изобщо да го допускаме. Струва ли си риска”, попита Деян Николов от „Възраждане”.

„Правителството се опитва да се скрие зад НС и това означава, че е некадърно”, заяви Тошко Йорданов, ИТН.

„Никой не е по голям от хляба. Нека не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни изказвания”, отговори Вътев.

Чу се и искане за оставката на министъра, а той пожела да напусне залата.

„Какъв е този анализ г-н министър? Делян Пеевски ли се казва? Със забит поглед в трибуната говорите различни неща”, заяви Костадин Костадинов.

„Смятате ли, че американското посолство или Пеевски трябва да ви диктуват за дерогацията. Мислите ли, че българските производители не ви ненавиждат заради това, което правите, защото защитавахте правилната позиция доскоро”, заяви независимият Радостин Василев.

„Никога не съм бил с наведена глава или поглед. Ако ще ми губите времето, моля да ме освободите, защото имам много работа и да слушам подобни нелепости не е сериозно”, отговори им Вътев.

Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно

Темата по същество върна Кирил Петков, който защити решението на мнозинството.

„Трябва да сравним кое е по-важна - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 млн. човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд.”, заяви Кирил Петков.

„Питам днес ако вземете решение за отмяна на забраната, а Европа я удължи - ще имате ли характер да кажете на Европа - не ни интересува, ще си вдигнем забраната. Хайде да ви видим щом сте такива големи мъже”, заяви Корнелия Нинова.

А от ГЕРБ определиха скандалът като излишен, тъй като забраната с или без решение на Народното събрание изтича утре.

„Забраната така или иначе пада, но ще има политически щети”, смята Десислава Танева от ГЕРБ.

Проекторешението беше прието с гласовете на вносителите. Президентът на Украйна Влодимир Зеленски благодари официално на българското правителство и на парламента с пост в Twitter. В него пише, че България дава пример за солидарност.

Отговорът на зърнопроизводителите не закъсня.

26 аграрни асоциации обявиха безсрочни протестни действия заради политиката на правителството в сектора. В началото на другата седмица ще бъдат блокирани гранични пунктове и ключови пътища в цялата страна.

70 000 земеделски производители излизат на протест. От понеделник възлови точки в страната ще бъдат блокирани от хора и тежка земеделска техника.

„Това до момента не се е случвало и протестите, които предстоят ще бъдат обединение на всички, които имат общо със земеделието в България”, заяви Илия Проданов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

А във вторник всички тръгват към столицата. Исканията на зърнопроизводители, животновъди, производители на плодове и зеленчуци са да се забрани вноса на продукция от Украйна.

„Продължаване забраната за внос на пшеница, царевица и слънчоглед, рапица от Украйна. Забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове, и зеленчуци, месо, живи животни, месни продукти, мед и пчелни продукти от Украйна. Осигуряване на контрол по спазване на забраната, завишен контрол по внасянето, произход и качество на внасяните селскостопански продукти”, каза Илия Проданов.

От аграрния сектор поискаха до 30 септември да бъде изплатена обещаната от правителството помощ по линия войната в Украйна, както и националните плащания. Що се отнася до обещаните днес над 60 млн. лв. от кабинета, за подпомагане на бранша, обединението на земеделците, заяви че това не променя готовността им за протест.

„Правителството какво гласува нас не ни интересува. Интересува ни какво и кога ще влезе по сметката на земеделските производители”, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Обединеният протест ще бъде безпрецедентен по своя мащаб, обявиха още от земеделския сектор, защото повече не можело така да продължава.

„Това нещо убива нас като български животновъд – дали сме животновъди или зеленчукопроизводители- няма значение”, каза Бойко Синапов, Обединени животновъди.