Общо 13 000 души от ГД "Охранителна полиция" ще са разположени навсякъде около училищата

Часове до началото на новата учебна година. За училищата четвъртък беше ден за последни приготовления, преди да посрещнат учениците. А в петък около всяка учебна сграда ще има засилено полицейско присъствие и специални мерки за сигурност.

Общо 13 000 души от ГД "Охранителна полиция" ще са разположени навсякъде около училищата и детските градини. А автомобилите ще са с включени светлинни сигнализации, за да бъдат забелязвани по-лесно, но и като поздрав за учениците.

В последните две седмици са проверени всички училища в страната и са написани над 1500 предписания, свързани със сигурността - като най-честите са за освежаване на пешеходни пътеки, засилване на видеонаблюдението и ремонт на оградите. За планирани са масови проверки в питейни заведения и магазини около училищата, за да се следи дали се продават алкохол и цигари на учениците.

НА 15 СЕПТЕМВРИ: Над 700 000 деца и над 70 000 преподаватели влизат в класните стаи

Последна репетиция за учениците от 125 СУ "Боян Пенев”в София, които нямат търпение да открият празника.
„Хем е хубаво, че ще се видим с приятелите си, хем не е хубаво, че ваканцията свършва”, каза Теодора.
„Щастлива съм, че ще си видя класа и ще прекараме една страхотна последна година”, сподели Адриана.

Откриването на учебната година по традиция започва още на 14 септември - с водосвет за Кръстовден. „Ние се подготвяме за учебната година веднага след края на предходната. Ремонтите приключиха още в края на месец август, след това започна почистването на сградата, подготовката на документацията и днес беше малък празник за здраве и благоденствие на всички ученици, учители и родители”, заяви Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев”.

Лятото е преминало в подготовка и за това училище в Русе. „Подмяна на балатум, шпакловка на някои стаи, боядисване. Сега е още хаос, но след няколко часа всичко ще бъде изпънато по конец”, каза Емил Тюлеков, директор на ОУ "Никола Обретенов".

ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА: Правителството с мерки за безопасността на учениците

След първия звънец предстои и още работа - най-вече за пътната безопасност на децата. „Нашата училищна комисия има предложение за подновяване на хоризонталната и вертикалната маркировка и поставяне на знаци, които да показват ограничението на скоростта”, посочи Тюлеков.

От Пътна полиция са издали над 1000 подобни предписания към училищата в последните две седмици. Органите на реда напомниха и кое е най-често срещаното нарушение от родителите - да паркират върху пешеходна пътека или на по-малко от 5 м. преди нея.

„По тази начин те считат, че гарантират безопасността на собственото си дете - да е възможно най-близко до входа на училището, но забравят, че има и други деца и те също трябва да се придвижат безопасно”, каза Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" към ГДНП.

Освен проверки за неправилно паркиране, в петък полицаите ще следят строго и питейните и увеселителни заведения. „С оглед недопускане на лица под 18-годишна възраст в такива заведения в късните часове на денонощието. Също така да не се допуска продажба на алкохол и цигари в магазините и заведенията около училищата”, посочи ком. Малорад Иванов, ГДНП.

Кабинетът с мерки за началото на учебната година