Кабинетът представи мерки във връзка с новата учебна година

На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища, общо 702 000 деца ще са учениците от първи до 12-и клас. Над  57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. 

„Числата на седмицата”: Какво да очакват учениците през новата учебна година

С приемането на бюджета за 2023 г. бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия персонал с 15%, с което се осигури поддържането на нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 милиона лева по бюджета на образователната система, припомни премиерът.

Заедно с Министерството на електронното управление, Министерството на образованието работи усилено по продължаване на дигитализацията на учебния процес. Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден, увери Денков. 

Общо 702 000 са учениците от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 70 520 учители. В 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в две български държавни училища, посочи той. 

Премиерът съобщи, че през лятото са били извършени ремонти в 747 училища, 507 от които са приключени, а 240 се довършват в момента, но до 15 септември ще бъдат приключени. В 63 училища ще има все още ремонти, но те ще бъдат организирани, така че да не попречат нито на тържествата за първия учебен ден, нито след това, каза министър-председателят. 

Край на хартиените бележки в училище: Отсъствията ще се извиняват само с е-бележка от лекар

До края на септември ще продължи обсъждането по отношение на промените в учебните програми, съобщи министърът на образованието Галин Цоков.

„Искаме много добре да обсъдим всички предложени промени, тъй като става въпрос за предложения на експертни групи, които две години са работили върху тях”, посочи министърът. Според него трябва много добре да се прецени какви са възможностите за отпадане на определен фактологически материал. „Много внимателно се отнасяме към промените в учебните програми”, отбеляза Цоков.

„Това, което е направено през последните месеци, е да се подобри сигурността по отношение на електронните адреси на образователните институции”, каза министърът. Той информира, че директорите на училищата са задължени да използват съответните профили и защитени пощи в системата на МОН, така че всичко да минава през киберсигурността на ведомството.

На въпрос има ли недостиг на учители министърът каза, че основният проблем е в по-малките населени места с учителите по математика и по природни науки.
„МОН се опитва да компенсира този недостиг чрез националната програма „Мотивирани учители”, в рамките на която се подготвят учители по природни науки, включително завършили специалисти в областта на инженерните специалности. Те са с допълнителна квалификация, включително математика. Няма да останат незаети работни места, свързани с учители по отделни предмети”, увери министърът на образованието.

Йоловски: В електронната медицинска бележка ще постъпва само информацията за състоянието на ученика

Колкото до фалшивите сигнали за бомби в училищата държавата е взела мерки да не се повтарят случаите от края на миналата учебна година.
"Нека да използват мейла на МОН, така че да се проверяват специалистите по киберсигурност", посочи Цоков. 

МВР реализира политики и кампании с цел предпазване на децата на пътя, посочи главният секретар Живко Коцев. Той съобщи, че в цялата страна се извършват проверки на сградния фонд на училищата, детските градини, противопожарните изисквания, организацията на пропускателния режим в учебните заведения. Правят се срещи с представители на охранителните фирми, с които се обсъжда как трябва да се постъпва при появата на лица със съмнително поведение, за да не се допускат в сградите хора със съмнителен багаж. Коментира се как да се реагира при получаване на сигнали за заплахи и противообществени прояви. Извършва се мониторинг на прилежащите зони и на подстъпите към училищата за наличието на пешеходни пътеки, за състоянието на светофарните уредби, изкуствените неравности, осветлението в районите.

Правят се работни срещи на институционално ниво с представители на регионалните управления към Министерството на образованието и с кметовете на райони и на общини, с които се съгласуват и координират институционалните действия за откриването на първия учебен ден, във връзка с опазването на обществения ред и пътната безопасност, допълни Коцев.

Кабинетът с мерки за началото на учебната година

Главният секретар на МВР обяви, че е създадена организация за непрекъснато полицейско присъствие на първия учебния ден. Ще бъдат извършвани проверки в търговските обекти, за да не се продават тютюневи изделия и спиртни напитки на подрастващи. Сериозно ще бъде противодействието на наркоразпространението в училищата, подчерта той.

Коцев допълни, че на първия учебен ден полицейски служители ще имат беседи с първокласниците и техните родители. И апелира родителите да обърнат внимание на безопасните маршрути, по които децата им да се движат до училище, както и да им се припомни как се пресича безопасно.

„Децата трябва да имат светлоотразителни облекла или светлоотразителни елементи по тях”, каза главният секретар. Той се обърна и към водачите на автомобили да пазят децата на пътя, да бъдат съобразителни, особено около училища и детски градини.

Източник: Таня Тодорова, Иван Лазаров, София Господинова, БТА