От 1 октомври хартиената извинителна бележка се заменя с електронен документ

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

„От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

„В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин гарантираме, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата“, каза министърът на електронното управление. Йоловски добави, че няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно при лекаря.

Въвеждането на електронната бележка е пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. „Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този начин ще постигнем много икономии и ползи на всички лица по веригата“, уточни той.

С какво се хранят учениците – у нас и в Европа?

„Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, допълни той.

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този процес ще доведе до отпадане на някои административни тежести и до улесняване на целия процес.

Източник: БТА, Иван Лазаров/БГНЕС