По-рано родители на загинали при катастрофи се събраха пред Съдебната палата

Близки на загинали в катастрофи се срещнаха с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и настояват за среща с лидерите на парламентарните групи. Сред исканията им са по-строги наказания, по-бързи експертизи, повече и по-добре платени експерти.

На поредна среща с поредния главен прокурор, близките на загинали на пътя получиха поредни обещания за промени в закона и съдействие по отделните казуси.  Самият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов отказа да даде изявление пред медиите след срещата. Такова дадоха единствено семействата на загинали при катастрофи.

ПРОТЕСТ ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА: Близки на загинали в катастрофи искат справедливост

Малко преди 14 часа близките на загинали на пътя влязоха в съдебната палата, за да се срещнат с изпълняващия функциите главен прокурор - Борислав Сарафов. „Нашите си отидоха. Може би много хора си задават въпроса какво правим, защо така обикаляме. Обикаляме и заради тях”, обясни Ясен Бозуков.  

Срещата остана закрита за медиите. А на излизане семействата казаха, че са получили обещания за всеки отделен казус. „Обещаха ни да съдействат за по-бързи експертизи, защото повечето са от скорошни случаи. Казахме това, което всеки път казваме, че когато се качиш пиян, дрогиран и настъпваш газта докрай - това е умишлено убийство, това не е неумишлено убийство”, подчерта Петя Иванова.  

Родителите продължават да искат и експертна среща с депутати от различни парламентарни групи, защото каквито и законови промени да искат - те трябва да бъдат приети от Народното събрание.

„Много ви молим, вие също имате деца, вие също сте родители, нека децата, живите, да останат живи. Нямаме повече деца за убиване. Аз 10 месеца нямам автотехническа експертиза на детето ми. 10 месеца”, подчерта Радка Петкова, майка на загиналия Георги Деков.

След среща миналата седмица министърът на правосъдието им обеща промени в закона. Те обаче могат да бъдат предложени след като излезе оценка на законодателството спрямо пътните произшествия.

„Която ще е готова буквално в началото на октомври месец. На базата на този анализ ние ще предложим конкретни законодателни промени”, категоричен е Атанас Славов, министър на правосъдието.

По-рано през деня близки на загинали на пътя се събраха и на протест. С посланието, че няма да се откажат докато промените не станат факт.