3654 жертви на домашно насилие са получили ограничителни заповеди през 2022 г.

60% ръст на досъдебните производства за домашно насилие, отчитат от МВР. Данните само за първите осем месеца на тази година сочат почти 1400 регистрирани случая. Най-много са оплакванията за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие. Първенец в черната класация е районът на Велико Търново.

Години наред Диляна Катранджиева е унижавана и подлагана на физическо и психическо насилие от бащата на децата си.
„Това което се случваше с мен, никой не го знаеше. Прощавах веднъж, втори, трети. Но това се повтаряше пак, пак, пак. Благодаря на Господ, че просто ме запази жива”, каза Диляна Катранджиева, пострадала.

МВР: Перник е първенец по издадени заповеди за защита от домашно насилие

Последният побой продължава четири часа, а косата на Диляна е остригана насила. Тогава младата жена събира смелост и подава жалба в полицията. „Не мога да си обясня как, събрах смелост и тръгнах. Не се върнах назад повече и в един момент проговорих.”

Още 584 жертви на домашно насилие са поели по пътя на Диляна само за първите осем месеца на тази година, сочат данните на МВР.
„Категорично, по-смели са, по-информирани и сякаш хората повече се обаждат, когато чуят шум зад вратата на съседите”, посочи Зорница Шуманова - началник сектор "Домашно насилие", ГДНП.

„Те могат да получат правна помощ там, където са установени - на място, в полицейските управления, в болничните заведения, в кризисните центрове”, каза Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ.

63-годишен е с обвинение за блудство с деца в Казанлък

3654 жертви на домашно насилие са получили ограничителни заповеди през 2022 г., отчитат още от МВР. Броят им за първите осем месеца на тази година е малко над 2800.
„Първенец е област Велико Търново, следван от Перник и най-малко остава област Видин”, добави Шуманова.

Ромски медиатори работят със социално слаби лица в Търново, Варна и Стара Загора. Затова и там жертвите на домашно насилие по-лесно се съгласяват да потърсят защита, казват от Националното бюро за правна помощ.
„За една година са, спасените жени са 16”, съобще Илиева.