Колко деца се обучават по този начин?

Домашното образование в България е напълно легално, твърдят от Асоциация „Домашно образование”. По техни данни около 5 000 деца се обучават по този начин.

„И четирите ми деца се обучават вкъщи. Двете от децата ми завършиха своето домашно образование. Най-голямата ми дъщеря - Теодора, тя завърши своето университетско образование и тази година се омъжи и тръгна по своя кариерен път. Другата ми дъщеря Виктория беше приета в музикалната академия в Хамбург”, разказа Илия Петков, баща на четири деца, които са избрали индивидуална форма на обучение.

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците

Той и съпругата му са били запленени от семейното образование, когато виждат опита в Швейцария.
„Техните кооперативни училища е по-разширена форма на домашното образование, което имаме в България. Група семейства се събират и обучават децата си вкъщи, като родителите имат отговорността да управляват учебния процес. Някои от тях преподават, за областите, за които нямат специалисти, правят конкурси и наемат свободни специалисти”, разказа още многодетния баща.

Според него децата в този вид обучение са по-съсредоточени и дисциплинирани. „Това, че те бяха там, за да се учат, а не да се гонят и да се бият и това, че те развиха нашите спомени от училище. И бяхме силно впечатлени и решихме, че ще го направим това нещо в България с нашите деца и тръгнахме по пътя на домашното образование” , допълни Илия Петков.

ПО ВРЕМЕ НА УРОК: Ученички колабираха след употреба на алкохол