Коментират социологът Андрей Райчев, пиар експертът Нидал Алгафари и политолозите Петър Чолаков и Елена Дариева

Дни преди старта на предизборната кампания – кой от кандидатите какви шансове има, ще се отрази ли битката на формулата на управление и кой кого ще подкрепи на балотажите? Темата коментираха  социологът Андрей Райчев, пиар експертът Нидал Алгафари и политолозите Елена Дариева и Петър Чолаков.

Според Андрей Райчев ситуацията в София е странна.

„Има един блестящ бизнесмен, много силен и известен журналист, интересна дама, която представлява новото ляво, не много известен човек, кандидат на „Възраждане”. Но нито един от тях не може да каже, че има опит в кметството. Претенцията е политическа, това е политически сблъсък”, заяви Андрей Райчев.

Финал на регистрацията за местните избори (ОБЗОР)
 
„Сблъсъкът се провежда на класически стадион – на стадиона на ПП-ДБ, с любимата им публика, с агитката. Ако те спечелят, всички ще кажат как да не спечелят – това е София. Но ако загубят – това ще е чудовищно. Залогът е голям”, заяви Андрей Райчев.
 
„ГЕРБ бяха прежалили София преди 6 месеца”, смята още Райчев.  

„Другият поглед е каквото и да става – сглобката печели. Дали ПП-ДБ или ГЕРБ - кой ще се представи по-силно, това ще е ресурс на сглобката”, смята Петър Чолаков. „Според мен те нямат никакво желание да се разделят скоро време, бракът е доста добре закрепен. Хоризонтът е европейски избори. Може да има и пълен мандат”, заяви Петър Чолаков.

„Като цяло сделката не се разваля и каквото и да се случи отива при един от партньорите в сделката”, смята Чолаков.

БИТКАТА ЗА СОФИЯ: Кои са известните кандидати за кметския стол

Според Елена Дариева обаче има значение.

„Да, София е с много голям залог. И по принцип партия, която изпусне местната власт, няма добро разпределение на силите по места, няма и дълъг политически хоризонт”, заяви политологът Елена Дариева. „Ние помним какво се случи с политическите сили, които отстъпиха кметските си места и какво им донесе това при представянето на централно ниво. Но, когато става дума за кмета и за това, доколко е важна символиката – ПП-ДБ или ГЕРБ, ще успее да удържи победата, не само кметовете са важни, общинските съвети са много важни. Когато господин Райчев каза, че само преди 6 месеца никой не си поставеше въпросите, кой ще удържи победата в София, това беше, защото на парламентарния вот в сумарно трите столични МИР-а, ПП-ДБ имаха преднина от 70 000 гласа, нещо, което беше доста значим превес. В София обикновено на избори гласуват под милион граждани”, обясни Дариева.

„В момента нещата изглеждат по различен начин. Чухме и амбициите, с които тръгнаха представителите на ГЕРБ. Те казаха, че се стремят дори да разширят представителството си в Общински съвет. Те в момента имат 27 от 61. Казаха, че стремежът им е 30. И по тази причина обновят и листа и напускат полето на политиката, с новия сигнал, който дават с номинацията на Антон Хекимян”, коментира Дариева.

„ИГРА НА КМЕТОВЕ”: Ще бъде ли пренаредена политическата карта след местния вот?

„Бойко Борисов гледа на ситуацията централно. Той сякаш прави местни избори в цялата страна. Докато ПП-ДБ се фокусират община по община”, смята още тя.

Според Нидал Алгафари никоя политическа формация не се е отказала от където и да било – не само от столицата, а от което и да е село.

„Ходът, който направиха с господин Хекимян, беше, възможно, най-добро, за да могат на същото поле, на което ще играят ПП-ДБ, да противопоставят достатъчно добър кандидат. Можеха да изкарат някой по-възрастен, някой професор, може всичко друго да изкарат, но щяха да се сбият поколения. Докато тук се бият в момента за млади”ы каза Алгафари.

„Когато се говори, че ПП-ДБ са имали превес, това беше преди да се случи сглобката. Тя ги изравни”, каза Алгафари.

„ГЕРБ ще реши въпроса със сглобката, когато види възможност да ги свали и премахне. Чака ги да наберат минуси и ще каже – „тези ме разочароваха страшно и да ги няма”. Това ще стане когато види, че „Възраждане” ги надминава”, смята Райчев. „Той играе за главата им и е на път да я вземе”.

Повече гледайте във видеото.