Близки на намушкания с нож младеж в Пазарджик поискаха справедлива присъда

Прокуратурата в Пазарджик повдигна обвинение на 18-годишния ученик за смъртоносното намушкване  с нож на 21-годишен младеж. Според обвинението престъплението е извършено от ревност заради бившата приятелка на задържания, съобщиха от полицията и прокуратурата.

„Вместо да ходим да му избираме апартамент, му избрахме ковчег. Това беше най-жестокият ден в моя живот да избирам на сина си ковчег, в който трябва го погреба. Защо? Защото някой решил да раздава правосъдие по негово си усмотрение. Да се разхожда с ножове и да убива деца”, казва Михаела Здравкова, майка на убитото момче.

Родителите на убития в Пазарджик младеж: Няма живот след това нещо

„Синът ми беше намушкан смъртоносно от професионален убиец по думите на шофьора на линейката, когото видях в събота съвсем случайно в болницата. Повтарям - това бяха рани и убийство на професионалист”, казва бащата на жертвата Недялко Здравков.

В петък вечерта 21-годишният Ангел е намушкан с нож пред очите на приятелката си. Нападението е станало след спречкване на улицата с 18-годишен младеж. Спорът между жертвата и заподозрения бил заради момиче. Ангел имал връзка с нея от седмица, а нападателят бил бившият ѝ приятел. „Знаем, че 3-4 дни преди убийството го е следял. Не е искал да каже на никого. Не знам защо. Искал е сам да се справи с проблема или не знам, не мога да разбера”, казва Денислава Здравкова, която е сестра на Ангел.

След убийството нападателят е избягал с личния си автомобил и се укрил. Задържан е в София. Прокуратурата му повдигна обвинение. Задържаният отказва да дава обяснения по случая, заяви наблюдаващият прокурор Георги Кацаров.

Нападателят учил от 11 клас в Механотехникума в Пазарджик, но е прекъснал образованието си заради много отсъствия, научи NOVA. Преди две години срещу него в полицията е подадена жалба от друго момиче, което се оплакало, че е било малтретирано, но делото е прекратено заради липса на доказателства. В делото е записано, че 18-годишният тийнейджър е отвлякъл тогавашната си приятелка, а след това ѝ нанесъл лека телесна повреда, посочва окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова.

Приятелите на Ангел също твърдят, че задържаният за убийството имал и предишни провинения. „Тормозил е своя бивша приятелка. Много дълго време я преследвал, а след това и приятелите ѝ. Заплашвал ги е пак с нож. Не така, както в случая, а по телефона. Имало е закани, че направо вади ножове. Отделно има сведения, че обикаля с бухалка и нож, когато излиза”, разказва Никол Димитрова, приятелка на убитото момче.

С бели балони в ръце близките на Ангел се събраха на мълчаливо бдение и поиска най-тежката присъда за извършителя. „До живот да влезе в затвора”, поиска Недялко Здравков. „Искам да има смъртна присъда. Който тръгва с умисъл да убива човек, да получи същото, защото мъката, болката е голяма, много голяма”, майката на жертвата.