Жената говори в единственото си интервю пред Мариета Николаева

Година след размяната на бебета в болница „Шейново”, ексклузивно пред репортера на NOVA Мариета Николаева, говори майката, подала сигнала за случилото се. В понеделник ви показахме първата част на интервюто, в която жената разказа как точно са били разменени децата. В продължението на историята тя обясни какви към днешна дата са взаимоотношенията ѝ с другата майка, също станала потърпевша заради грешката.

Казусът стана публичен през декември 2022 г., повече от два месеца след раждането на децата. След като втори ДНК тест установи размяната, двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата.

Размениха две новородени в столична болница

„Истинската майка на детето, което гледах, се беше привързала много към моето биологично бебе и първоначално отказваше да приеме случващото се за истина. Разбирам я напълно, не я обвинявам. Знам, че го е обичала като свое. Не искаше да го върне веднага. Това премина в един момент. Другото семейство също си направи експертиза. Размяната стана благодарение на нашия и техния адвокат. Защитата ни действаше усилено за доброволна размяна, за да не се стигне до съд, защото една такава процедура би била тромава и би отнела месеци и дори години”, разказа майката, подала сигнала за размяната.

По думите ѝ, когато го видяла за първи път след раждането, момиченцето много приличало на нея. „Виждала съм мои бебешки снимки и наистина си приличаме”, поясни жената.

Разменените бебета: Връчиха актове на "Шейново" и петима служители

На въпрос как се е разделила с небиологичното дете, което е гледала няколко месеца, тя каза следното: „Много беше трудно, имахме изключителна връзка понеже я кърмех. Тя е страхотна. Смее се с глас, усмихваше се, когато ме види. Нямам думи да опиша колко е тежко да се разделиш с дете, което си гледал от новородено. Държал си го в прегръдките си, топлил си го. Дала съм ѝ първата майчина милувка и целувка. Това е жестоко. Рана, която никога няма да заздравее. Опитвам се да гледам в бъдещето и да мисля, че всичко ще бъде наред. Не смея да я видя след размяната. Гледам само снимки и клипове, които си изпращаме с другата майка. Никой не искам да преживява болката, която съм преживяла аз”.

САМО ПО NOVA: Семейството, установило размяната на бебетата, съди "Шейново"

За жената най-тежко е, че е пропуснала основни моменти в развитието на биологичното ѝ бебе.

„Тя е прекрасна, развива се чудесно за възрастта си. Вече е на една годинка. Пропуснах 4 месеца от живота ѝ. Не съм видяла първата ѝ усмивка, не знам кога е паднало пъпчето ѝ, не съм я закърмила. Няма ден, в който да не се сетя за ситуацията, в която сме били. Не се чувам често със Севда - другата майка. Обменихме информация за хранителните навици на децата, дали приемат лекарства, дали са ваксинирани”, каза още майката. Тя допълни, че много иска да види детето, което е гледала, но се страхува да не се срине отново психически. 

САМО ПРЕД NOVA: КАЗУСЪТ „ШЕЙНОВО“: За първи път след връщането на децата – разказът на една от майките

„Дори мислехме да си организираме среща, но не знам как ще бъде интерпретирано от останалите. Да не решат, че е нагласена история. Няма да се възстановя, винаги ще боли. Цял живот ще я обичам. Обезщетението е най-малкото, което може да се направи. Не чух дори едно извинение за това, което беше направено”, поясни жената. И сподели, че се страхува от развитието на делото, защото иска да остане анонимна.

„Не желая медийни изяви, историята ми да бъде заснета във филми или нещо подобно. Не искам да ми навлизат в личното пространство, достатъчно е това, което преживях. Това, което имам да кажа, го казвам пред вас и приключвам темата”, заключи майката на едно от разменените бебета.