С повишаването на физическата форма, пациентите са изпитали подобрение след 16 седмици

Според революционно проучване бягането е също толкова ефективно, колкото и лекарствата, когато става въпрос за борба с депресията. Учените от университета "Vrije" в Амстердам установяват, че наред с повишаването на физическата форма на пациентите, приблизително еднакъв процент от лицата с депресия и тревожност са изпитали подобрение след 16 седмици - независимо дали са бягали или са приемали антидепресанти (44%), съобщи „Study Finds”.

Участниците или са се присъединили към група за бягане под наблюдение два до три пъти седмично, или им е бил предписан SSRI есциталопрам.

С повече от две минути: Етиопка подобри световния рекорд в маратона (ВИДЕО)

Повечето участници избрали физическите упражнения, които не само подобрили психичното им здраве, но имали положителен ефект и върху теглото, обиколката на талията, кръвното налягане и сърдечната дейност. Обратно, при тези, които приемали антидепресанти, обикновено се наблюдавало влошаване на физическата форма.

Експертите обаче подчертават, че простото съветване на пациентите да тичат не е достатъчно. Повече бегачи са се отказали от изследването, като само 52% от тях са се придържали към режима, в сравнение с 82-% на придържане при тези, които са приемали лекарства.

Ежегодният маратон по планинско бягане "Витоша Рън" се проведе в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изследователите добавят, че макар на много пациенти да им харесва идеята за физически упражнения, постоянното участие в тях може да се окаже предизвикателство. Въпреки очевидните ползи, повече участници са се придържали към приема на лекарства, отколкото към поддържането на рутинни упражнения два пъти седмично. 

От 141 участници, на които са предложени или SSRI антидепресанти, или групови бягания в продължение на 16 седмици, 45 са избрали медикаментите, а 96 са избрали бягането.

Източник: БГНЕС