Рекламирането на лекарства от медицински специалисти е забранено със закон

Продължава тенденцията чрез образи на лекари, създадени от изкуствен интелект, да се разпространяват фалшиви здравни съвети в социалните мрежи. 

Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че използването на технологии може да е опасно, що се касае за здравето на хората, ако е недобросъвестно. "Можем да го сравним със знанието за атомната бомба, технологиите могат да вредят. Образът на авторитети и познати медици предразполага към респект и доверие към поднесената информация. Това се използва, за да се промотират определени продукти. Оказва се, че не може да се регулира и да се окачестви като престъпление. Рекламирането на лекарства от медицински специалисти е забранено със закон", подчерта той.

ОНЛАЙН ИЗМАМА: Замесиха лице на NOVA и известен лекар в измама с лекарство

От своя страна експертът по киберсигурност Любомир Тулев заяви, че благодарение на технологиите е възможно да бъде откраднат образ, заедно с глас и мимики.

"Много трудно може да се противодейства на престъпления с изкуствен интелект. Обикновено се използват видеа с казани съвсем различни изречения, но се напасва образът с думи, които човекът във видеото изобщо не е казал. Изкуственият интелект взема определени фрази и опитва да ги напасне. Ако слушаме внимателно, се разбира, че компютърен език е преработил думичката", заяви той.

По думите му има и начин да се напасне местенето на устните за целите на информацията във видеото.

''ЕС ще въведе регулация на изкуствения интелект догодина и тогава ще бъде сложена рамка. Законопроектът включва четири категории на риск за използването му. В сферите, в които има висок риск, той ще бъде абсолютно забранен", обясни Тулев. 

Целия разговор гледайте във видеото.