Според премиера Денков тя е законна

20 лева за мегаватчас природен газ, който преминава транзитно от Русия през България. Тази такса, въведена чрез закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия, е в сила от петък. Според премиера Николай Денков тя е законна. Сметката на управляващото мнозинство е, че тя ще вкара над 2 милиарда лева в бюджета, но вече има и сериозно противопоставяне на новата ставка. Добромир Николов събра мненията.

Сърбия и Унгария са държавите, за които пренасяме руски природен газ през продължението на „Турски поток”. С новата такса от 20 лева за 1 мегаватчас крайната цена за тези две държави ще се оскъпи.

„България единствено осъществява транзита на природния газ. Ние не сме част от договорните взаимоотношения между „Газпром”и Унгария или „Газпром” или Сърбия. България има своето право да определя таксите за въпросния транзит”, заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”-„Демократична България”.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, цитиран от БГНЕС, че ще търси контакт с българския си колега Румен Радев заради увеличението. Унгарският външен министър Петер Сиярто също се противопостави на новите такси.

Денков: България има право да налага такса върху руския газ

„Нашите унгарски и сръбски партньори, ако искат по-добра цена на природния газ, биха могли да направят две основни неща. Първото, което всъщност направи България - да се освободят от зависимостта от руски природен газ”, каза още Сабрутев.

Големият въпрос е може ли да се стигне до дела срещу България. От една страна от Унгария или Сърбия, а от друга от „Газпром”.

„Не е известно с какви инструменти разполагат Сърбия и Унгария, за да ни оказват натиск в момента, доколкото все пак това е суверенно право на България да може да облага както реши този внос. Въпрос на преценка на този, който налага таксата е какви са правните рискове за България. Надявам се всъщност да са преценени добре”, коментира икономистът Евгений Кънев.

„Тази мярка е доста спорна и прибързана. Защото до голяма степен се превръща в мито, което не може да се наложи от една страна-членка едностранно без консултации и одобрение от страна на Европейския съюз”, обясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По същия тръбопровод тече газ също към Гърция и Северна Македония.