Те се изправиха един срещу друг дни преди вота

Броени дни преди местните избори – кандидатите за кмет на София Васил Терзиев (ПП-ДБ и „Спаси София”) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) се изправят един срещу друг в битка на идеи в дебат по NOVA.

Защо аз трябва да бъда кмет?

„За да завършим започнатите линии на метрото, за да построим нови линии, да изградим по 100 километра тротоари на година, да изградим по 100 паркинга в междублоковите пространства, за да подредим града си, да подновим и продължим да подновяваме градския транспорт, да направим живота на софиянци по-сигурен и този по-чист, по-сигурен и по-подреден град да е свързан изцяло с екологията и с добрия живот на хората”, обясни Хекимян.

ДЕБАТЪТ ЗА СОФИЯ: Антон Хекимян и Васил Терзиев – за първи път в телевизионен диспут

„Защото не съм кукла на конци. За да стане София този град, трябва смелост, решителност, компетентност, сериозен екип. Нещо, което аз съм доказал през годините, че мога да правя. Смятам, че ще се справя и сега”, посочи Терзиев.

Защо опонентът ми не трябва да стане кмет?

„Защото г-н Терзиев е издигнат от партии – партиите на промяната, които разочароваха всички през последните години, които обещаваха какво ли не и нищо от това не се случи. Голяма част от програмата, която представят Васил Терзиев и Борис Бонев, е само добри пожелания и не е реализируема”, твърди кандидатът на ГЕРБ-СДС.

ДЕБАТЪТ ЗА СОФИЯ: За проблемите с инфраструктурата, транспорта и липсата на места в детските градини

„Защото няма как човек, който е взел решение да стане кмет за два часа, на когото са му дали екипа, дали са му програмата и който представлява партия, която 18 години е управлявала София и по-голямата част от това време и на национално ниво, и не е намерила инструментите да реализира тези идеи, които се претоплят от програма на програма, няма как да ги реализира”, подчерта кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София”.

Къде в София не бих завел гости от чужбина?

Антон Хекимян показа снимка на тротоар около църквата на Семинарията, който каза, че не харесва и не би завел там чужденец. Васил Терзиев пък показа кадри от 153 Спортно училище в квартал „Надежда”, на които се виждала разликата между добрите намерения и реализацията им.

Парите на София

Хекимян заяви, че в програмата си не планира повишаване на данъци. „Ще изискам София и Общинския съвет, заедно с Националното сдружение на общините, да работят така, че в града да се връщат поне 2% от данъците на софиянци, за да може тези пари да бъдат инвестирани в кварталите и в изграждането на добра инфраструктура”, обеща той.

Терзиев също заяви, че няма да вдигат данъци и такси, преди да покажат на софиянци, че могат да управляват парите им отговорно. „Капиталовата програма не се изпълнява консистентно, има стотици милиони несъбрани задължения, стотици милиони изтичат не по предназначение. Ще работим с този ресурс, за да реализираме идеите си”, поясни той.

Проблемите с паркирането

„Съществуват синя и зелена зона. Нашата работа е да изграждаме паркоместа в кварталите. Там, където има кални точки, те да бъдат заличавани и хората да могат да паркират автомобилите си, без да разнасят кал из града и пространствата да бъдат облагородявани”, е мнението на кандидата на ГЕРБ-СДС.

Може ли да се осигури, например, персонално паркомясто за живущите в определен район? „Със сигурност може да стане, ако се помисли по тази тема. Затова изграждаме многоетажни паркинги в кварталите. Един милион са автомобилите в София. Нашата цел трябва да е да накараме хората да променят съзнанието си и да не се качват непременно на автомобилите си, за да стигнат до центъра. Жителите на града трябва да знаят, че с градския транспорт ще стигат безпрепятствено и бързо”, каза Хекимян.

На въпрос има ли как хората да си имат персонално паркомясто отговори и Терзиев: „Трябва да осигурим места. Философията ни ще бъде да преосмисляме зоните на София. Това е свързано и с ограничаването на броя коли, които влизат в София и паркират из кварталите. Има решения – не е свързано само със строеж. Най-важното нещо е да елиминираме колите, които влизат в града, и да намерим причини софиянци да слязат от автомобилите си и да ползват по-удобен градски транспорт или велосипеди”, поясни Терзиев.

Парковете на София

„В моята програма първият парк, който ще бъде изграден, е този в „Младост 3”, до църквата „Рождество Христово”. Той е на площ от 17 декара. Предвидили сме 140 декара за нови паркове, но трябва да реновираме и съществуващите. 7 нови парка и 8 за облагородяване”, даде заявка Хекимян.

„Фокусът ни ще е да опазим всяко едно зелено пространство и това, заделено за социална инфраструктура, в застроените квартали. За нас голям фокус е да решим проблема с парковете в големи райони като „Люлин”. Ние сме дали обещание, че този парк до църквата ще бъде реализиран, облагороден и направен. Както редица други в „Надежда”, „Младост”. Една от основите в нашата програма е здраве”, обеща Терзиев.

Пътната безопасност

„Пътната безопасност и нула жертви на пътя е мой личен приоритет. Със сигурност, там където може, трябва да се изградят повдигнати пешеходни пътеки. Но не може всички нови да са повдигнати. Това би нарушило предвижването по нормален начин. Има достатъчно други технологии, които могат да се използват, за да бъде намалена скоростта преди пешеходните пътеки”, уточни Хекимян.

„Трябва да се започне с анализ на риска. Трябва да се анализира къде са рисковите точки и къде наистина има смисъл да бъде направена повдигната пешеходна пътека, къде трябва да бъдат приложени други решения. Има много различни мерки, които могат да бъдат взети, за да се убие скоростта”, посочи Терзиев.

Тема, за която биха попитали столичани

„Искам да чувам мнението на столичани по много различни теми. Трябва да бъде въведено допитване по районите. Като например, коя от улиците да е двупосочна. Бих инициирал и допитване до хората, когато има разширяване на зелена зона – дали я искат в квартала си”, заяви кандидатът на ГЕРБ-СДС.

„Аз не вярвам в този модел точно за тези неща да се допитваш и гражданите да ти казват как трябва да бъде. Те трябва да бъдат един от многото, с които ти провеждаш този разговор, да намериш правилното време и начин да се проведе тази дискусия. Решението да бъде взето заедно. Не може да вменяваш на гражданите отговорността на общината как трябва да изглежда зонирането, каква трябва да бъде инфраструктурата. Бихме работили за допитване чрез гласуване за неща, които касаят гражданските проекти”, добави кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София”.

Повече гледайте във видеото.