Какви са приоритетите им за развитие на столицата

„Дебатът за София – битка на идеи”. За първи път в телевизионен диспут един срещу друг застанаха кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София” Васил Терзиев и кандидатът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Защо съм подходящ за кмет на София?

„Защото обичам София, искам да остана в този град, искам да бъде зелен, уреден, чист, сигурен, модерен - град за пример. За тази цел трябва да бъдат решени много проблеми, които са се наслоили през годините. За целта трябва човек, който има воля да ги решава, който има умения да съставя екипи, който има умения да работи по комплексни проблеми. Човек, който има екип, с който да решава тези проблеми, а не екип от хора, които са ги създавали”, заяви Васил Терзиев.

„Кметът на София ще е този, когото хората изберат и на когото гласуват доверие. През последните 20 години съм спечелил доверието на зрителите с моята откритост, бързина в реакциите, в решаването на проблемите. Това ще правя като кмет. Кандидатирах се, защото смятам, че работата за София не бива да спира. А има реален такъв риск. Заради политически реваншизъм последните две години и половина, видяхме, че работата в държавата може да спре и блокира. Като гражданин на София не искам това да се случва. Големите проекти трябва да бъдат продължени, трябва да се работи за кварталите”, каза Антон Хекимян.

Антон Хекимян: Нямаше да приема номинация от друга партия

Двамата опоненти си задаваха и въпроси един на друг.

„Знаете ли, че по време на COVID кризата и след нея, когато имаше криза с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подпомогнат от правителството с 4 млрд. паунда - затова градът да не блокира. Знаете ли колко пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския транспорт?”, попита Антон Хекимян.

„Градът няма да блокира, напротив – само по-бързо ще се развива, когато спрем определени практики. Централната власт има голямо отношение към развитието на града, но това се дължи и на управлението на София, което никога не се е фокусирало върху собствените приходи, така че този град да има по-голяма независимост, а винаги е разчитало на активната роля на правителството. Ще работим това да се промени”, каза Васил Терзиев.

Хекимян настоя да получи отговор на въпроса дали Терзиев знае какво е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев по време на кризата с горивата.

„Трябва да има принципно отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало грешки трябва да се поучим от тях”, заяви Терзиев.

„Нула лева е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде повишена. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, но всъщност гражданите са потърпевши. Това ли е начинът, по който ще управлявате?”, каза Антон Хекимян.

„Не, винаги съм заявявал, че е нужно да има принципна позиция, да няма мой твой. Мой районен кмет, твой районен кмет, фаворизирани фирми, нужно е принципно управление. Длъжни сме да защитаваме интересите на софиянци”, каза Терзиев. „Трябва да се защитават интересите на софиянци. Кметът има активна роля, трябва да се бори. Независимо от предизвикателствата във всеки момент трябва да ги отстоява”, каза Терзиев.

„Столичната община и Общинският съвет са се справили с този проблем, въпреки че към онзи момент правителството не е дало финансиране”, каза Хекимян.

Терзиев: От ден едно сме фокусирани върху убедителна изборна победа

Последва и въпрос на Васил Терзиев към Антон Хекимян.

„Понеже много обичате да говорите за стандарти. Кой точно стандарт би следвала София под ваше управление и надзор? Стандартът, при който се защитава гражданският интерес, нещата се правят от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на постоянно закъсняващите ремонти, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните обществени поръчки, мръсния въздух? Кой точно стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е постигнат благодарение на 17 години управление на партията, която ви е издигнала?”, попита Терзиев.

„Стандартът да следваме най-доброто за града си като граждани. През всичките тези години сме показвали нещата, за които говорите – различните видове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването. Това е била наша основна цел. Стандартът, който аз искам да наложа и екипът ми се съгласи, е стандарт за всяко нещо – от тротоарната плочка до големия ремонт. Има наредба за градската среда, която казва каква ще е тротоарната плочка, как ще изглежда градското обзавеждане, как ще изглежда пейката. Като гражданин ще следя това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва. Да спре меронта на ремонта”, каза Хекимян.   

Терзиев обаче го попита как мисли да направи това, след като ще работи до голяма степен със същия екип, който е досега. „Много от общинските съветници са същите, районните кметове са същите и са несменяеми от 4 мандата. Как точно всички ще се събудят и ще кажат – започваме новия стандарт”, каза Терзиев. „Вчера се разхождах около „Александър Невский” няма една плочка, която да не стърчи. Това ли е стандарта?”, попита Терзиев.

„Когато аз управлявам София, тогава ще се съберем да си говорим за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще управлявам по начина, по който аз смятам. Екипът ще го избера аз”, каза Хекимян.  

„Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за следващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. Например за сметоизвозване 2025. Текущи ремонти - сега е голяма борба за следващите 4 години, за 200 милиона”, каза Терзиев. „Предлагам големите договори да не се подписват накрая, общинското имущество да не се разпродава накрая”, продължи Терзиев.

Инфраструктура и ремонти

Как да няма ремонт на ремонта, да е хубаво, да е изгодно за данъкоплатеца, как да няма „наши фирми”?

„Мога да го направя и мога да го докажа. Когато човек отговаря за нещо, ще ходи и ще прави проверки”, каза Хекимян.

„Ние имаме един приоритет – налагане на нов стандарт. Качествен ремонт от първия път, висок европейски стандарт. За да се случи трябват няколко неща. Първо да има доста по-обстоен анализ какво и как се прави, да има по-добро планиране, по-добро задание, по-ясни обществени поръчки, обществени обсъждания, стриктен контрол на изпълнението, съразмерни глоби с големината на проекта. Тези, които системно не се справят, да влязат в нещо като „черен списък" и да не се добре дошли следващият път, когато се прави някакъв инфраструктурен проект”, каза Терзиев.

„Когато говорите за „черен списък" от фирми, трябва да сте много добре запознат, че това е изключително трудно да се случи, защото иначе влиза в графата самоуправство”, каза Хекимян.

„Ако Фандъкова не подпише договорите за поддръжка, ще имаме същата ситуация каквато имахме в държавата, помните републиканската пътна мрежа не се поддържаше по време на правителството на ПП, защото така и не бяха подписани договорите”, каза Хекимян.

Той подчерта, че освен поддръжката на центъра на София, е много важно да се видят кварталите.

„Има тротоари, в които 20 години не са сменени плочките, но има и такива, които са направени добре”, каза Хекимян.

По отношение на „черния списък”, той обясни, че за да бъде вкарана една фирма в него трябва да минат съдебни процедури и това отнема години.

„Едно от най-важните неща е да виждате решения и да работите със страните, които имат отношение, това да се случи – дали е парламент, дали е общински съвет. А не да казваме, че наредбата не позволява, или законът не позволява. Щом има подобни практики в други държави, явно работят. Въпрос е на конкретни стъпки”, каза Терзиев.

Снимка: iStock

Транспорт, трафик, паркиране

„Болна тема за всички. По повод „служебния абонамент”, не трябва да се взимат решения в телевизионно студио, но със сигурност ще бъде редуциран. Когато става въпрос за места за паркиране, със сигурност трябва да бъдат изградени буферни паркинги в по-широката част на центъра. За да намалим и трафика, трябва да направим градския транспорт още по-удобен. Искаме да продължим строителството на метро. Още 10 км трябва да бъдат изградени в следващите години”, заяви Антон Хекимян. Той се обърна към опонента си и го попита дали одобрява, че от ПВУ „Кирил Петков и Асен Василев отрязаха 200 милиона за метрото, за продължаването му през „Слатина””.

„Проектът, който ще засегне изключително много хора, и виждаме, че трудно би се реализирал в момента, защото тези пари бяха извадени”, каза Хекимян.

Според Терзиев това е „удобна опорка, но невярна”. „Това се случи по време на служебното правителство на г-н Радев. Проверете фактите. Бъркате или искате да подведете зрителите – пари има заделени”, каза Терзиев.

Хекимян смята, че в центъра на града може да има подземни паркинги - например - под бул. „Мария Луиза”.

Терзиев припомни и възможността това да се случи и под площад „Македония”. 

Снимка: Булфото, архив

Качеството на живот в столицата – паркове, въздух, местата в детските градини

„Качеството на живот трябва да бъде подобрено и с по-чистия въздух, и с изграждането на паркове. Основен акцент поставяме върху детските градини. 37 детски градини реалистично могат да бъдат построени за по-малко от 3 години. Това ще реши проблема за децата между 3 и 6 г. За яслените групи липсващите места са близо 8000. Те ще продължат паралелно да бъдат изграждани към групите за детски градини. Ангажиментът за строителството на детски градини е на районните кметове”, каза Антон Хекимян.

И за Васил Терзиев строителството на детски градини ще е приоритет. „Това, което е започнато, се довършва. Ускоряват се всички възможни процеси по отчуждаване, проектиране, строителство на тези градини. Не може да не успеем да построим 20-30 градини допълнително, а да построим бетонена джунгла за 2 години”, заяви Васил Терзиев. Според него трябва да се работи с Министерството на образованието и с Министерството на здравеопазването, за да се реши проблемът със статута на всичките детски центрове и забавачници.

Снимка: БГНЕС

Презастрояването

„За да се реши този проблем, трябва веднага да се случат 2 неща. Едното е активно опазване на всички терени за зелени площи и социална инфраструктура в кварталите. Да се започне работа по нов общ устройствен план, който отчита всичките нужди на дадена зона. Изключително важно е да се случи и да се случи добре”, каза Терзиев.

„Трябва да има промяна в закона. Ще искаме да има по-голямо отстояние, когато става въпрос за нова сграда, изникваща до стара такава”, каза Антон Хекимян.

Целия дебат гледайте във видеото.