ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП обявиха бойкот

Нова страница в отношенията между правителството и президентската институция. Държавният глава сезира Конституционния съд заради транзитната такса, която България въвежда за газопровода „Балкански поток”. Финансовият министър отвърна, че така Румен Радев се е явил като защитник на „Газпром”. Асен Василев даде и данни за рафинерията „Лукойл”. Според него компанията не дължи данъци, които да позволят отстъпки за горивата по бензиностанциите.

В дневния ред на утрешното извънредно заседание на НС е заложено да се гледа ветото на президента върху Закона за енергетиката и текстове, които пряко засягат плащанията на „Лукойл” и базите за съхранение на горива.

Част от партиите обаче ще бойкотират заседанието. А гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН недостигат за кворум от 121 гласа.

Радев сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България

Финансовият министър Асен Василев обяви, че за тази година „Лукойл” са внесли 154 милиона корпоративен данък, включително и такса „Свръх печалба”. Според разчетите до края на годината общата сума трябва да е 400 милиона лева. Засега няма изготвен механизъм и не е ясно ще има ли отстъпа от 73 стотинки за литър гориво.

„До 31 октомври трябва да бъдат внесени всички невнесени солидарни вноски авансово. Ако „Лукойл” изпълнят тези си задължения, очакваме до края на годината да бъдат внесени 400 млн. лв. Това включва и тези 154 млн., които са внесени”, обясни Асен Василев.

„В момента, когато те си платят тези данъци, искаме да ги вкараме във фонд, да помислим как да ги върнем обратно на хората”, каза Кирил Петков.

„Задоволяваме това, което днес каза Асен Василев, че работят активно с Митниците и НАП да уточнят колко пари рафинерията дължи на държавата”, каза Борисов.

Кирил Петков и Делян Добрев влязоха в задочен сблъсък.

„Делян Добрев го използват за някакъв черен пиар”, каза Петков.

В отговор на това, Делян Добрев направи свои изчисления и във Facebook написа:

И сега, Кириле, внимавай! Свръхпечалбата на „Лукойл”, благодарение на дерогацията, която твоят кабинет осигури още през 2022 г., от началото на войната досега, „Лукойл” се е налапал с 1,6 милиарда долара . Тези 3 милиарда лева сме ги платили всички водачи на МПС! Колко компенсации сме получили? Кръгла нула! Няма нужда да се самонараняваш - достатъчно е само да подадеш оставка на този срамен кабинет”, написа Добрев.

 

Извънредното заседание на парламента е на път да се провали, тъй като ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП обявиха бойкот.

„Когато кажем, че няма да участваме в предизборния цирк, няма как да ни накарат”, каза Петков.

„Ние няма как да отидем на това заседание, защото няма как да бъдем привиквани от Пеевски от днес за утре”, каза Костадин Костадинов.

Нинова: Няма да сме "златния пръст" на Борисов

„Няма да сме „златния пръст” на Бойко Борисов за античовешките решения, които иска да взима”, каза Нинова.

Борисов: С ПП-ДБ и ДПС имаме възможност да отхвърлим ветото на президента

„Кой е искал от Нинова да става „златен пръст”, попита лидерът на ГЕРБ.

Напрежението сред управляващите остава и заради евентуални министерски рокади при ротацията.

„Има само един начин това да се направи и това е те да кажат, че ще си направят правителство с „Възраждане”, БСП и ДПС и сменяме формата. На нищо няма да се съгласим, в което не вярваме”, каза Петков.

„Да напомня, че правителството е наречено Денков- Габриел. И Габриел не е само министър в този кабинет, а единствен вицепремиер. И всички назначения се правят от тях двамата”, каза Борисов.