"От Мароко през Турция и България", обясни един от тях

„От Мароко до Турция, след това – до България, а после до Сърбия. Ще отида в Унгария, Австрия, Италия, може би и в Испания”. Това е пътят, изминат от един мигрант, който се стреми да отиде в Централна Европа, показа репортаж на „Дойче веле”.

ЗАРАДИ ПО-МАЛКО НЕЛЕГАЛНИ БЕЖАНЦИ: Затвориха част от фургоните във временния център в Любимец

По пътя от България към Унгария основният маршрут на мигрантите минава през Сърбия. Първите спирки по този маршрут са село Желюша и град Пирот. Жителите на селото разказват, че стотици хора минават покрай къщите им всеки ден. Те се появяват от нищото и изчезват на север. Основната дестинация на мигрантите е Западна Европа. Но преди това трябва да преминат границата с Унгария.

Филип Гунев: Австрия не ни допуска в Шенген заради цялостната миграционна обстановка в ЕС

След месец и половина път и минаване през няколко държави Аюб от Мароко най-накрая пристигнал в Пирот. В този южен сръбски град той иска да си почине няколко дни и след това да продължи напред. Аюб твърди, че пътят до Сърбия е бил труден, но не е работил с контрабандисти.

"Когато дойдох в Сърбия, първо спах два дни в гората. Разбира се, че ме беше страх, защото в гората има големи животни. Два дни не съм ял нищо, нито съм пил вода", каза Аюб.

Защо хората в Харманли настояват бежанският център да промени статута си

През тези гори всеки ден преминават около 200 мигранти. Това е основният им маршрут между България и Унгария. Боклукът и следите, които оставят, могат да се видят навсякъде. По пътя си към Пирот те първо минават през село Желюша в южна Сърбия, където семейство Христови ги наблюдават всеки ден. По думите на Александър Христов от границата мигрантите идват от всички страни като на ден се случва да минават по 50, 100, дори по 200 души дневно. 

Съпругата му Цаца Христова каза, че те минават дори през гробището, за да се отдалечат от границата. „Нямам представа откъде разбират за тях", каза жената. Други жители на селото  също твърдят, че мигрантите са се появяват от нищото по всяко време на денонощието.

Арестуваха шофьора на мигранти, избягал след удар в патрулка край Брезник

"Преди две-три години тук виждахме по 8, 10, 20 души на ден. Сега са големи групи, по 80-100 души, а през нощта дори два пъти повече", каза Драган Илиев.

Някои мигранти просто се разхождат по железопътните релси. През нощта се крият на уединени места, в гората и в изоставени вили. Те изоставят всичко, което не им е необходимо. В Пирот могат да си починат малко, но не обичат да ги снимат. Разхождат се по брега на реката или просто хапват в някое кафене.

По думите на Аюб освен трудностите по пътя, може да има и напрежение между мигрантите. Мнозина твърдят, че арабските бежанци не се разбират добре с афганистанците. Конфликтите помежду им не са рядкост. "Хората от арабските страни са добри, афганистанците може би не. Чувал съм, че се бият с полицията", каза той.

ООН: Средиземно море е "гробище" за деца

Крайната цел на всички е Унгария. Стигат до автогарата в Пирот и си купуват билети в посока север - към Белград или Суботица. В събота последният автобус за Белград тръгва в 15:00 часа. На автогарата е оживено. Автобусите, които пътуват за Белград, са на компанията Auto Kodeks.

"Много е просто - билетите се продават на автогарата и ние превозваме всеки пътник, който има билет. Не отказваме на никого поради дискриминация", обясни Горан Ристич от компанията Auto Kodeks Pirot. 

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

От северната част на Сърбия мигрантите понякога неколкократно опитват да преминат границата с Унгария. Никой не зна колко пари ще трябва да дадат на трафикантите, за да успеят да стигнат до крайната си точка.
 

Целия репортаж гледайте във видеото.