Машините, които вече бяха доставени по общинските избирателни комисии, вече пътуват обратно към София

В деня за размисъл се проведе 4-часов протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиена бюлетина. То беше взето късно снощи след доклад на ДАНС и два извънредни председателски съвета в Народното събрание. Това предизвика реакцията на една от политическите сили, която ще оспорва отпадането на машините в съда.

В социалните мрежи се появиха призиви за протести в деня за размисъл. И днес в 12:00 часа хората се събраха пред ЦИК. 10 години след първите протести #ДАНСwithme, хората отново се недоволните под този надслов.

ЦИК реши: На местните избори гласуваме само с хартиени бюлетини

Снощи часове след началото на заседанието, в тъмната част на деня и само 35 часа преди изборите, Централната избирателна комисия реши - край на машинното гласуване. Решението е подкрепено от 12 членове на ЦИК, само двама са били против.

„Проблемът в цялата тази история е, че ЦИК не се оказа арбитър на предизборния процес, а институция, която подчинява своите решение на волята на различни политически фактори”, заяви Цветозар Томов, член на ЦИК.

„Не съм съгласна! За ЦИК това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване. Но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес”, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

ПП-ДБ: Ще обжалваме пред ВАС решението за отмяна на машинния вот

По-малко от 2 часа по-късно Министерството на електронното управление издаде удостоверението за годност на машините. Според тях в срок, но се оказа вече закъсняло. Обявиха го късно вечерта на извънреден брифинг.

„Направени са всички тестове на машините, според времето, с което разполагахме, защото ние получихме машините на 16 октомври, а имаме 20 дни да ги удостоверим”, заяви зам.-министърът Михаил Стойнов.

Според твърденията на ДАНС именно Стойнов със свои действия е застрашил честността на вота. Както той, така и главният секретар на Министерството на електронно управление още вчера са били разпитани. Обвинения обаче не са им били повдигнати.

„Не съм запознат с доклада на ДАНС, всичко е документирано, направили сме множество проверки, нямам никакви основания да саботирам този процес”, каза Стойнов.

Матева за решението за машините: Не става въпрос за хеш кода, а за други действия

„Защитената среда е под постоянно видео наблюдение, да ни питате дали сме записвали, ние 24 часа сме записвали,има доказателства”, каза Ангел Петров, главен секретар.

Последва и отговорът на ЦИК.

„Един от аргументите беше, че към момента на вземане на решението, не сме получили документа. Информацията, която постъпи от ДАНС за действията на този зам.-министър, за мен е доста изненадващо, че е дадена възможност на тази заместник-министър в късните часове да подпише удостоверението”ы каза Росица Матева.

Мотивите обаче за отмяната на машинния вот не били само тези, не били и свързани единствено със заснемането на хеш кодовете.

„Не говорим за действията, свързани с хеш кода, а с други, извършени на 25 октомври”, каза Матева.

Какви са тези действия засега е тайна. От МВР пък не разполагали с доклада на ДАНС все още. А машините вече се извозват обратно от областните центрове към склада, гарантира пред NOVA главният секретар на МВР Живко Коцев.

Живко Коцев: Късно снощи получихме писмо да приберем в карго център машините

„Късно снощи получихме писмо, с което ни дават указания да ги върнем в центъра, откъдето са взети и с това да приключим въпроса с транспортирането”, каза Коцев.

От днес всички секции са под охрана на полицията.

От ГЕРБ призовах премиера Николай Денков да оповести какво пише в доклада на ДАНС, тъй като той не бил със гриф секретно.

Имаше реакция от страна и на ПП-ДБ, които още снощи заявиха, че ще обжалват решението на Централната избирателна комисия пред Върховния административен съд.

„Подадохме я още в рамките на вчерашния ден. Получаваме информация, че машините от цялата страна се приготвят и се връщат обратно в София, призовавам да изчакат развитието по казуса. Този доклад на ДАНС не е с гриф секретно”, заяви Никола Минчев.

Протест имаше и в Пловдив и Варна. Недоволните в морската столица тръгнаха от общината към Районната избирателна комисия, където изразиха възмущението си от премахването на машинния вот. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК