Аз гласувам на машина, но сега спирането им беше единственото правилно решение, каза Матева

„Убеден привърженик съм на машинното гласуване, само с машина гласувам. Решението, което взех, беше при сериозно обмисляне на аргументите за това да се спре машинното гласуване. Убедена съм, че това беше единственото правилно решение, предвид информацията, която сме получили”. Това заяви в предаването „Събуди се” говорителят на ЦИК Росица Матева.  

По думите й данните в доклада на ДАНС били достатъчно сериозни. Не ставало въпрос за хеш кода, който е публичен и се предоставя на всички секционни избирателни комисии. А ставало въпрос за „други действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила”.

Към момента на взимане на решението, в ЦИК е имало данни от министъра на електронното управление, че докладът да удостоверяване на машините и решението няма да бъде подписано.

„ЦИК за да вземе това решение, съобрази всички факти и обстоятелства и информацията, която получи. Информацията, която пристигна от ДАНС, е доста сериозна за действия, които е извършил този зам.-министър. За мен буди недоумение обстоятелството, че му е предоставена възможност в късната част на деня, според мен след 21:30 часа, защото аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена възможност на този заместник-министър да подпише това решение. При изслушването на министъра на електронното управление при председателя на Народното събрание, той категорично заяви, че това решение и този доклад няма да бъдат подписани от министерството, въпреки че вече е бил подписан от другите два държавни органа, които участват в удостоверяване на съответствието, и ние получихме писмо в ЦИК, отново подписано от министъра на електронното управление, че удостоверяването на съответствието не е приключило”, каза Матева.  

Срок за удостоверяване на машините нямало.

„Не разбирам защо на този зам.-министър е дадена възможност да подпише този доклад след цялата информация, която е получена, и след като министърът на електронното управление е снел обяснения на този зам.-министър, и информацията, подадена от ДАНС, се потвърждава в тези потвърждения – това са думите на министъра”, каза Матева.  

ЦИК реши: На местните избори гласуваме само с хартиени бюлетини

Тя възрази срещу обвиненията, че членовете на ЦИК са политически обвързани. 

„ЦИК е независим държавен орган. Съгласно Изборния кодекс всички членове на всички комисии, които се занимават с избори, се назначават по предложение на партии и коалиции, които са парламентарно представени.  Аз като член на ЦИК категорично възразявам срещу внушенията, че сме политически обвързани. Аз не съм политически обвързана, решенията ми се диктуват единствено от моята преценка и закона”, каза Матева.

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване 

Тя категорично отрича обвиненията, че ЦИК е правила всичко възможно да не допусне машинното гласуване.

„Централната избирателна комисия направи всичко необходимо и машинното гласуване беше осигурено до вчера сутринта, когато бяхме информирани за данните в доклада на ДАНС”, каза Матева.

Тя каза, че няма информация да е подадено обжалване срещу решението на ЦИК.

Ако ВАС реши връщане на машините, ЦИК ще го изпълни, защото то е окончателно, обясни още говорителят на комисията.

Живко Коцев: Късно снощи получихме писмо да приберем в карго център машините

Матева влезе в спор и с главния секретар на МВР Живко Коцев. „Ние не сме изпращали разрешение машините да напуснат склада. Той се аргументира с писмото, с което сме съгласували графика. Ние винаги даваме разрешение машините да напуснат графика, кои и колко”, каза Матева.

Матева каза, че общинската избирателна трябва да изпълнява решенията на ЦИК. „Столичната комисия не е взела решение, че ще има машинно гласуване. Тя е взела решение да бъдат раздадени на секционните избирателни комисии всички книжа и материали, включително свързани с машинното гласуване, което отново е в нарушение на указанията, дадени от ЦИК, тъй като ние снощи изпратихме указания до всички общински избирателни комисии, да уведомят секционните избирателни комисии, че няма да се провежда машинно гласуване и гласуването утре на изборите ще бъде само с хартиени бюлетини”, каза Матева.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК