Журналистката, жертва на руски тролове и пропаганда, в откровено интервю пред Яна Николова

Колко лесно е да унищожиш човек с помощта на интернет? Следва историята на журналистка Йесика Аро, чиито живот се превръща в кошмар, след като започва да разследва руските тролове. Същите тези тролове са насочени срещу самата нея.

Това се случва във Финландия – страната, известна по целия свят със свободата на словото и доверието в медиите си. Как една от основните ценности на демократичните общества може да се използва за най-безскрупулно оръжие срещу самите тях?

Наркоманка, плагиат, чуждестранен агент. Всичко това е Йесика Аро - ако питате руските тролове. Иначе е уважаван разследващ журналист с редица награди, който изнася лекции по цял свят. Е, в демократичната му половина.

Йесика, кое е най-лошото нещо, което сте чела или чувала за себе си?

Като журналист - че съм плагиат, лъжкиня или че получавам инструкции от американските служби какво да пиша или публикувам в моята медия.

А в лично качество?

Всъщност, цялата кампания за намеса в личния ми живот – тя афектира моето семейство, тя превръща моите близки в мишени и жертви. Това е нещото, с което имам голям проблем.

Колко лесно е за дезинформацията да унищожи живота на човек?

За съжаление – твърде лесно е. И с помощта на социалните медии-гиганти като Facebook и X, които далеч не правят достатъчно, за да помогнат на мишените и жертвите на дезинформация, става изключително лесно. И най-страшното е, че тези заплахи не остават в социалните мрежи, те се превръщат в реалност.

Какво точно се случи? Как успяхте да отворите кутията на Пандора?

Започнах да разследвам най-новия по това време феномен на руската информационна война – троловете на руската пропаганда в социалните мрежи и тяхното въздействие върху хората – във Финландия, а и извън нея.

И какво последва?

Станах мишена на продължаващо все още, това са 9 години, оклеветяване, заплахи, насилие, сплашване, разпространени в руски медии, дори и в държавни такива. Те идват от руските фабрики за тролове, от нечисти прокремълски fake news сайтове във Финландия. Успяха да превърнат дори мои лични приятели в мои недоброжелатели и врагове. Преминах през поне 5 различни съдебни процеса в опита си да огранича дейността на тези насилници. И това е едва върхът на айсберга. Започнаха да ме петнят с надеждата, че по този начин ще разсеят моите последователи, моята аудитория, ще ги накарат да мислят, че аз съм недостоверен източник, лъжкиня, наркоманка и каквото още се сетите. Така че те използваха наистина старомодна техника на руската пропаганда. И успяха. Те всъщност ми показаха, че съм била наистина по следите на нещо важно и голямо, като ме атакуваха толкова брутално.

Украинският проруски политик Олег Царьов е прострелян

Подобни кампании за дезинформация могат да унищожат отделната личност, но и сериозно да подкопаят цели общества. Европа е силно обезпокоена, затова преди няколко години създава в Хелзинки Център за борба с хибридните атаки. Част от него вече е и България.

"Има постоянни кибератаки срещу различни правителства или агенции. А също така и атаки срещу критична инфраструктура, като Северен поток, например. Също така има непрестанни опити за разпространение на дезинформация. Това са постоянни активности, те използват имигранти, хора в по-трудно положение, за да оказват натиск върху правителствата. Има доста широк спектър от средства", съобщава Маркус Кокко, Европейски център за борба с хибридните атаки. 

Троловете са по-евтини от танковете. Затова информационната война е особено ефективна и често – невидима.

Кои са основните играчи зад тези хибридни атаки?

Най-изявените играчи са Китай, Русия и Иран.

Европа в хибридна война ли е с Русия?

Използваме термина „хибридно влияние”, „хибридни заплахи”, „хибридни операции”. Говорим за „хибридна война”, когато са намесена и военна сила - като при анексирането на Крим през 2014 г. от Русия.

След повече от 600 дни война: Как изглежда Харков и какво е ежедневието на хората (ВИДЕО)

В разгара на кампанията срещу себе си, Йесика Аро решава да види кой е физическият извършител на атаките.

Отишли сте във фабрика за тролове в Санкт Петербург, какво видяхте там?

Открихме стотици хора, които отиваха на работа там всеки ден в 9 сутринта и си тръгваха в 9 вечерта. Някои работеха нощна смяна. Също така видяхме обява за работа, в която фабриката за тролове набираше служители, които да създават съдържание онлайн. Не търсеха руски тролове, които да атакуват избори в чужди държави, а „мениджъри социални мрежи”, графични дизайнери, копирайтъри – съвсем нормални позиции. Но в същото време – търсеха хора, които да работят и през нощта, а и на английски. Така че още тогава са се опитвали да влияят на политиката в чужди страни. Престорихме се, че търсим работа и попитахме: „Какво бихте искали да пиша, ако започна работа при вас?” А те ни отговориха: „Политически новини”.

Какви хора работеха там?

Обикновени хлапета – младежи на около 20 г., които приличаха на студенти. Просто хора, които си търсят добра работа в офис.

Какво иска да постигне Кремъл с тази дезинформация? Не само във Вашия случай, но като цяло?

Преследват политически цели, които искат да постигнат. Например – искат да спрат военната помощ, която идва към Украйна от западните страни. Искат да намалят влиянието на Съединените щати в глобален мащаб, да получат повече влияние в Африка, искат да помогнат за популяризирането на крайно дясното, крайно лявото и различни екстремистки групи в Европа.  Целят да манипулират емоциите на хората, защото това е ключът към насочването на техните действия и поведение в определена посока. Те не само искат да контролират начина ви на мислене, но и да направляват вашите действия. Например – решението ви за кого ще гласувате, дали ще отидете да протестирате за някоя кауза или не или дори нещо още по-деструктивно.

Делегации на „Хамас” и Иран са на преговори в Москва

Но как да разпознаем, че сме мишена на дезинформация? "Най-важното нещо е да си задаваш основните въпроси: Кой е източникът на това съобщение? Какви са неговите намерения и какъв е ефектът, който биха искали да предизвикат в мен?", обяснява Сара Саломаа, Национален аудиовизуален институт, Финландия.

"Атакуващият обикновено използва психологически средства, с цел да предизвика гняв, отчаяние, чувство на тъга, да те вкара в емоции, които после ще те накарат да направиш нещо, което не би направил в спокойно състояние. Ето един от елементите на дезинформацията – как обикновени хора могат да бъдат подмамени да навредят на себе си или на обществото", добави Пайви Матилда, директор на програмата за сигурност, университет Лауреа. 

"Едно от основните правила е да проверите няколко източника, да спрете за момент и да помислите - дали това съдържание не е създадено нарочно, с цел да генерира гняв или силни емоции", каза още Кокко.

За да създадат критично мислене в обществото, финландците учат децата на медийна грамотност още от детската градина.

"При малките деца започвате с малките неща. Напримир, че има различни видове медии и че от тях можете да получите различен тип съдържание. Например - достоверната информация не идва от всички източници. С децата това се поднася като забавно и откривателско приключение", казва Сара.

Последните проучвания показват, че 40% от младежите във Финландия научават новините от TikTok.  "TikTok набра популярност изключително бързо. Таблоидните списания и той са еднакво популярни сред младите хора като начин да получат достъп до новини", съобщава Сени Юркиайнен, изследовател в Медиаполи.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Москва съобщи за "подводна диверсионна атака" в Крим

И докато институциите търсят отговори За Йесика Аро, заплахите са напът да се прехвърлят от екрана на компютъра в реалния живот.

Напуснали сте Финландия за известно време, как се стигна до там?

Бях изправена пред опасността да се превърна в жертва на импулсивно насилие, ако се окажа на неточното място в неточното време. И всичко това – в резултат на тези мръсни кампании, които превърнаха дори мои приятели в мои врагове.

Страхувате ли се все още за живота си?

Не се страхувам. Но знам, че за мен има рискове, които не съществуват за другите хора. Опитвам се да се пазя, за да мога да продължа да върша работата си.

Какво Ви мотивира да продължавате?

Изпитвам чувство на огромно удовлетворение, когато разкривам всичко това. Намирам го за интригуващо и наистина важно.

Преди няколко години, Йесика описва своите предизвикателства по пътя към истината, Йесика описва в книгата „Троловете на Путин”, която днес изглежда пророческа.