Сега предстои трудното - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме, коментира Терзиев

Почти 24 часа след края на изборния ден и след малко над 99% обработени резултати е ясен новият кмет на София. Това е Васил Терзиев. Така след 18 години Столичната община ще бъде управлявана от кандидат извън листата на ГЕРБ. След като късно снощи и двамата кандидати благодариха на избирателите, днес от отбора на новия столичен кмет дадоха заявка за прозрачно управление без сглобки. А от екипа на Ваня Григорова заговориха за оспорване на изборните резултати.

С минимална разлика от малко над 1 процент кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София” успя да спечели кметския стол на София. „Благодаря на всички гласували за мен и за нашите районни кметове”, заяви Васил Терзиев.

Терзиев: Предстои по-трудното - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме

Кандидатът за кмет на БСП Ваня Григорова влезе в битката като новото ляво лице в българската политика, идващо от синдикалните редици.

„Благодаря на всички, които гласуваха, гласовете за нас бяха дадени с благодарност, а не с отвращение, като цитирам един от лидерите на сглобката”, коментира Григорова.

След изборната нощ Васил Терзиев даде заявка да бъде кмет на всички софиянци и обеща,че сглобки в София няма да има. „Дори след всички активни мероприятия, които се сътвориха, ние имаме колкото втория и третия взети заедно общински съветници. Сега предстои трудното - да докажем, че освен да печелим избори, можем и да управляваме.

Ваня Григорова ще оспорва в съда резултатите от вота в София

На днешния ден Ваня Григорова не призна загубата и заяви, че екипът ѝ ще оспорва резултатите в съда.

„В момента правим проверка и сравнение на всички протоколи, които са постъпили от СИК и публикуваните от ЦИК. Събираме всичко доказателства за нередности и още утре ще ги внесем”, каза Ваня Григорова.

Репортер: Тоня Стоянович