През 2018 година той беше обявен за международно издирване от българските власти

Евелин Банев - Брендо - нелегално у нас. Обявеният за международно издирване българин е засечен във Врачанско през пролетта на миналата година.  Той отишъл в едно от селата, за да завери пълномощно на адвокат. Това обясни пред NOVA кметът на населеното място. Полицията и прокуратурата нямат данни осъденият за наркотрафик Евелин Банев да е бил в страната. 

Мистериозната поява на Евелин Банев, по прякор Брендо, е не по-малко изненадваща от мистериозното му изчезване малко след като получи 6 години затвор за пране на пари. През 2018 година Брендо беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале".

Калин Стоянов: МВР проверява дали Брендо е засичан във Врачанско

Внезапната поява на осъдения за пране на пари Евелин Банев - по прякор Брендо, не е изненадала кметът на белослатинското село Тлачене.

"Миналата година дойде в кметството. Поздрави, беше с още един човек, бяха облечени спортно с анцузи, с обувки кубинки, шапка имаше на главата. Поискаха от мен да им направя нотариална заверка, която ще им потрябва на следващия ден, за да го представлява някъде адвокат", обясни Тошко Сашов.

Кметът не разпознал в неочаквания посетител обявения за международно издирване Евелин Банев - Брендо.

"Казаха, че идват от гората и действително ги видяха хора, че идваха от гората. На следващия ден говорих с момчета, които са ги видяли да идват отгоре. Търсили са трюфели. Има хора, които идват от София, от различни места идват с кучета и търсят. Те имаха и куче", спомня си Сашов.

САМО ПО NOVA: Има ли украинско гражданство Брендо

След като видял личната карта на Банев, кметът се уверил, че това действително е той и заверил пълномощното за адвокат, което носели.

"Може би, 6 месеца или по-малко след като се направи това пълномощно при мен дойдоха полицай от районно управление Бяла Слатина, които ми зададоха въпроси, на които отговорих. След това имаше ново посещение от София. Тогава разбрах и честно казано малко изтръпнах, ама то премина. Не знаех кой е, не знаех кой е", казва още той.

Последната информация, която властите у нас официално имат за Брендо, е от септември 2021 година, когато той беше задържан в Украйна. Оказа се, че той се е криел в страната с фалшиви документи. По-късно стана ясно, че е придобил и украинско гражданство, поради което не беше екстрадиран и у нас.

"Определено ние не сме го засичали. На този етап продължава да се издирва. От всички компетентни структури, включително от Интерпол с червена бюлетина", обясни гл. комисар Живко Коцев. А докато МВР и Интерпол издирват сочения за кокаинов крал Брендо, той успя да напише и книга. През 2015 година на пазара излезе романът му "Съзирам душата на България". В нея имало и автобиографични мотиви, твърдят издателите му.