Последва размяна на реплики за дерогацията

Ден след решението на ГЕРБ да остане във властта, но срещу условия за пренаписване на бюджета, отговорът на премиера Николай Денков е, че решение ще се намери.
Крайната дума ще имат депутатите в Народното събрание. Но премиерът е категоричен пари на общините трябва да се дават срещу конкретни проекти. Що се отнася до бъдещето на кабинета, Денков посочи, че не подготвя смяна на министри преди да изтече 9-месечния срок, в който той е министър-председател и който изтича в края на февруари.

От ГЕРБ са на друго мнение - некоалицията скърца и Асен Василев не трябва да бъде начело на финансовия ресор. Но от партията на Бойко Борисов няма да подкрепят вота на недоверие срещу кабинета, защото това било игра на опозицията и поискаха механизъм за взимане на решенията в управлението.

„Бюджетът ще бъде внесен в парламента, а как накрая ще изглежда ще решат депутатите”, заяви премиерът Николай Денков.

Захариева: 90% от управленската програма не се изпълнява

Според ГЕРБ заложените приходи в план сметката на държавата не са реалистични, а оттам ще се стигне и до увеличаване на дупката в хазната. Екатерина Захариева заяви, че ако няма съгласие за бюджета правителството може да падне. Тя разкритикува и финансовия министър Асен Василев като посочи, че той не трябва да бъде министър нито в това правителство, нито при ротацията.

Кирил Петков посочи, че не смята, че правителството ще падне.

Петков: Стратегията на ГЕРБ, че подкрепят правителството, но са недоволни не работи за тях

Противоречията в управлението не спират дотук. Размяната на реплики продължи на тема дерогация. Захариева каза, че не е вярно, че „Лукойл” не може да преработва друг петрол и когато е преработвал по-скъпия петрол цените са били по-ниски, отколкото сега.

Денков бе категоричен, че докато е премиер трябва да създава спокойствие на пазара на горива. „Габриел трябва да стъпи като министър-председател в началото на март, в момента, в който стъпи да правят каквото искат с дерогацията”, допълни той.

Николай Денков: Ние също искаме да има средства за всички общини

Денков отправи критики към председателя на енергийната комисия Делян Добрев за приетия преди време закон, според който „Лукойл” трябва да плаща данък върху свръхпечалбата. По негови думи Добрев се опитва да прехвърли проблема от това, че е направил неработещ закон върху правителството.

Делян Добрев отговори, че ще даде премиера на прокурор, защото не изпълнява приет от парламента закон. Той каза, че закона за компенсациите на горивата със 73 стотинки на литър не е мъртвороден.

Пеевски: Денков да отговори чии интереси пази: про-Путин и “Лукойл” или евроатлантизма и българските граждани

Остри задочни реплики имаше и между Николай Денков и Делян Пеевски. "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който се изпълнява се нашата програма, а той се опитва да се държи като началник. На мен не ми е началник никой от парламента", каза премиерът. Това ядоса Пеевски и последва позиция, в която призовава премиера да чете внимателно Конституцията и да си припомни кога, как и защо е бил назначен на тази позиция. От ДПС поискаха Денков да отговори и на въпроса чии интереси пази - на Путин и “Лукойл” или евроатлантизма и българските граждани.