Прокуратурата издирва свидетели на малтретирането

Скандален случай на насилие в Перник. Районната прокуратура разпореди проверка, заради видеоклип в социалните мрежи. На него се вижда как момиче малтретира момче със специални образователни потребности.

Реакция дойде от кмета на Перник, а от полицията от града съобщиха за NOVA, че вече се работи с децата и родителите. Пред камерата ни застана и пострадалото момче и неговото семейство. 

Момиче малтретира ученик със специални потребности в Перник (ВИДЕО)

Всичко това се случва в неделя на оживена улица в Перник. 16-годишният Илиян се среща случайно с двете момичета от клипа. Твърди, че и двете започват да го удрят, а едно момче снима цялата брутална сцена.

На въпрос защо момичето му е посегнало Илиян отговори: "Защото казва, че съм говорил някакви неща". Той отрича да е влизал в конфликт с тях. Разказва още, че побоят над него продължил дълго. С двете момичета били от един квартал и се познавали отдавна. Но насилието над него не се случвало за първи път.

След като публичният линч приключил Илиян се прибрал вкъщи без да сподели за случилото се. За синините около очите лъже, казва, че се е ударил. Баща му разбира случайно каква е истината.

"Бях на работа и класната на Илиянчо ми се обади, че има клип за мен. Прати ми клипа, гледах го. Даже плаках. Не съм се обаждал в полицията. Класната каза, че е подала сигнал до полицията, до Детска педагогическа", каза Петър Ивайлов. 

Съдът остави в ареста прокурорския син Васил Михайлов

Петър недоумява какво е провокирало агресията на децата. Разказва, че сина му не е проблемно дете, а побойничката познава от години.
"Момичето, което се вижда на клипа, го познавам от малко. Доколкото знам е дъщеря на директорка, но тя се е пенсионирала", добави той. И настоява децата, малтретирали сина му да бъдат наказани. "Със цялата строгост на закона!"

По случая вече работят детска педагогическа стая и прокуратурата. Реакция дойде и от кметът на Перник. "Още вечерта проведох разговор с директорите на училищата, където учат въпросните момичета, те имат ангажимент днес да се вземат много решителни мерки, защото при такъв тип инциденти трябва да проявяваме нулева толерантност. Това може да мултиплицира в едно изключително уродливо във времето. Всички институции в момента работят по този случай", заяви Станислав Владимиров. 

А Районна прокуратура в Перник възложи проверка по прокурорска преписка, образувана след самосезиране по информация в медии за извършено престъпление. В нея се съдържат данни за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди над дете. Наблюдаващият прокурор разпореди на полицейския орган да установи самоличността на лицето, нанасящо удари, което следва да даде пълни обяснения за случая.

В хода на проверката трябва да се установят всички очевидци на деянието, включително и лицето, заснело видеоклип със сцени на насилие, като им се снемат пълни и изчерпателни обяснения във връзка с деянието. Сведения по случая ще предостави и пострадалото дете.

Предстои да бъдат изискани документи, в това число от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за образувани възпитателни дела и респективно дали са наложени възпитателни мерки, както и от съответното учебно заведение. 

Проверката ще бъде извършена в най-кратък срок под непосредственото ръководство на наблюдаващия прокурор.

Въпреки ограничителната заповед: Мъж преби жена си с камъни и юмруци