"Това е бюджет на Европейска България", обясни зам.-финансовият министър

„Очакваме с около 80 лева да нарасне средната пенсия. Увеличението на заплатите е заложено в макроикономическата прогноза с 10-12%. Залагаме 375 млн. лева допълнителни средства, с които да увеличим заплатите в държавния сектор, но приоритетно увеличавайки заплатите в такива институции, където те са изостанали – НОИ, архивите, НСИ. Още не е разпределен ресурса, искаме МС да разработи методика за увеличението”. Това заяви зам.-финансовият министър Георги Клисурски, който ръководи екипа, определящ бюджета на България в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

На първо четене: Бюджетната комисия отхвърли готвените данъчни промени

„Няма как да бъдем 100% сигурни, че „Газпром” ще плати вноската за транзит на газ по тръбата, която минава през България. Имаше държави като Унгария, Сърбия, Австрия, които първоначално изразиха негодувание при обявяване на мярката. Тогава ги успокоихме, че те, имайки дългосрочен договор с „Газпром”, няма да плащат, а „Газпром” трябва да плаща транзитната такса. Сега има несигурност дали парите ще бъдат платени, тъй като компанията не се намира в ЕС”, каза Клисурски.

Той обясни, че това ще доведе до преработка на бюджета. "Тези очаквани приходи ги сваляме – 2,4 млрд. лева, намаляваме общия капиталов разход с еквивалентната сума. Бяхме заложили над 12 млрд. лева обща капиталова програма, сега тя ще стане около 10 млрд. лева", каза зам.-финансовият министър.

Клисурски обясни, че България сега строи едновременно пет магистрали. Идеята е общините да подадат към МФ или към МРРБ техни приоритетни проекти. „Когато те ни подадат проектите, за които имат готовност, ние ще заложим в този приоритетен списък, за да има сигурност, че капиталовата програма ще започне да се изпълнява”, каза той.

Зам.финансовият министър обясни, че този бюджет е на Европейска България. Той е на кабинета „Денков-Габриел”, има много европейски цели в него. За прецизиране на тавана на поемане дълг той обясни, че се ограничава максималния размер на нов дълг, който държавата би могла да има. „Ограничаваме го само за дефицита и рефинансиране на стар дълг”, каза зам.-финансовият министър.

ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за дерогацията, бюджета и мнозинствата